Politie organiseert informatiebijeenkomst over oplichters aan de deur

Geschreven door de Redactie op maandag 17 mei 2010

Haarlem – De politie organiseert de komende tijd in samenwerking met de gemeente Haarlem en de woningbouwcorporaties PréWonen, Ymere en Elan wonen, in Haarlem-Noord een aantal informatie- ochtenden met als onderwerp: Oplichters aan de deur.

De berichten zijn helaas met enige regelmaat terug te vinden in de kranten en op internet; een keurig uitziende heer/dame praat zich bij (vaak bejaarde) burgers naar binnen. Vervolgens wordt het nietsvermoedende slachtoffer met een smoes afgeleid en zelfs verleid een pincode te noemen, bijvoorbeeld om even iets ‘te controleren’.

Als de keurig uitziende heer/dame weer weg is, wordt vaak pas duidelijk wat de echte reden was van het ‘bezoek’ en blijkt dat ze bestolen zijn van hun bankpas, veelal met pincode, en dat hun rekening geplunderd is. Naast een hoop administratieve rompslomp blijkt het voor de slachtoffers ook vaak een schok dat ze in hun eigen huis beet zijn genomen.

De politie vindt het belangrijk om mensen weerbaar te maken tegen dit soort laf gedrag en geslaagde babbeltrucs te voorkomen. Zij geeft tijdens deze informatiebijeenkomsten burgers een aantal voorbeelden van de creativiteit waarmee oplichters proberen hen geld afhandig te maken. Daarnaast wordt een belangrijk deel van de bijeenkomst gewijd aan het geven van tips om oplichting te voorkomen.

Mensen die zich willen wapenen tegen dit soort oplichtingpraktijken worden van harte uitgenodigd voor de eerste bijeenkomst. Deze wordt gehouden op 25 mei om 09:45 uur in bejaardencentrum Schoterhof op het Plesmanplein. De politie adviseert met name ouderen de informatieochtend te bezoeken.

Geen reacties mogelijk.