Meldkamer

Meldkamer

Op de Meldkamer zitten centralisten achter beeldschermen en speciale computers voor de Meldkamer. Hierop is alles te zien wat er nodig om de hulpverleners te alarmeren.

Wat gebeurt er als ik 112 bel?

  1. De melding komt binnen
    Iemand belt de Meldkamer met een melding. De centralist stelt een aantal belangrijke vragen aan de melder om een beeld te krijgen van de situatie ter plaatse zodat hij/zij kan bepalen welke hulpverlening in gezet moet worden.
  2. De hulpverleners er naar toe sturen
    De centralist alarmeert volgens de hulpverleners en ondersteunt hen, zodat de hulpverlening optimaal plaats kan vinden.
  3. Ondersteuning en instrueren van degene die belt
    De melder kan een aantal levensreddende handelingen uitvoeren. De centralist loodst hem of haar door de handelingen heen totdat professionele hulp ter plaatse is.

De hulpdiensten worden gealarmeerd via P2000 en/of C2000.
Als er meerdere meldingen komen over hetzelfde incident, dan wordt er meestal opgeschaald. Er worden dan nog meer hulpverleners naar het incident toegestuurd.

Altijd bereikbaar
De Meldkamer is altijd bereikbaar; in het weekend, door de weeks en op feestdagen. U krijgt altijd een centralist aan de telefoon. Ook `s nachts zijn de centralisten uiteraard bereikbaar!
De centralisten hebben ook nog ander werk op de meldkamer. Ze moeten vele gegevens in de systemen bijhouden, toevoegen en bewerken.