Kazernes

De brandweer in Haarlem heeft twee kazernes om snelle hulp te kunnen verlenen. De één is gevestigd aan de Zijlweg, en de ander aan de Floris van Adrichemlaan in Haarlem-Oost.

Op beide kazernes staan standaard een tankautospuit en een ladderwagen waarmee de meeste incident bestreden kunnen worden. Indien er een specialistisch voertuig nodig is, bijvoorbeeld bij grootschalige ongevallen, wordt dit desbetreffende voertuig gealarmeerd en heeft over het algemeen een langere aanrijtijd dan een tankautospuit en een ladderwagen. In Haarlem staat op de post in Haarlem-Oost een hulpverleningsvoertuig. Daarin zitten krachtiger werktuigen, verlichtingssets en speciale uitrustingen voor zwaar materieel of bijzondere ongelukken. De grotere hulpverleningsvoertuigen zijn bovendien uitgerust met een hydraulische kraan. Hiermee kunnen bijvoorbeeld auto’s uit het water worden getild.

In de brandweerkazerne aan de Zijlweg staan vele specialistische voertuigen, welke ingezet kunnen worden in de gehele regio Kennemerland. Voorbeelden hiervan zijn een duikwagen met een boot op de aanhanger, grootschalig watertransport en verschillende haakarmbakken waar specialistisch materiaal in zit.

Voor een overzicht kunt u op de brandweervoertuigen pagina kijken.