Politie waarschuwt voor opdringerige klusjesmannen in de regio

Geschreven door de Redactie op woensdag 30 mei 2012

Kennemerland – De politie waarschuwt voor opdringerige klusjesmannen die hun diensten aanbieden aan de deur. Met enige regelmaat worden – vaak oudere – mensen aan huis benaderd door (veelal Engels sprekende) klusjesmannen die op zeer dwingende wijze hun diensten aanbieden. Bijvoorbeeld om dakgoten te reinigen en schoorstenen te vegen, tegen betaling.

Wanneer zij daadwerkelijk door een bewoner worden ingezet, kan er achteraf een rekening gepresenteerd worden die vele malen hoger is dan het vooraf afgesproken bedrag omdat de klussers zogenaamd tegen meer problemen aanliepen. De ‘klussers’ lijken het vooral te hebben voorzien op oudere mensen.

De politie adviseert bewoners alert te zijn. Bedank vriendelijk voor het aanbod, maar ga nooit in op voorstellen. Ook niet wanneer de klussers aardig overkomen. Is het nodig dat er onderhoud gepleegd wordt aan uw woning? Neem dan altijd contact op met een bedrijf dat goed aangeschreven staat en maak van te voren duidelijke afspraken over het te betalen bedrag en de te verrichten werkzaamheden.

Mocht u (of uw buren of ouders) benaderd worden door de klussers, dan kunt u contact opnemen met de politie met 0900-8844.

 1. cees
  30 mei 2012 op 19:41 | #1

  Waarom zou je zaken doen met een engels sprekende (klusjesman)

  De oudere… waar hier over geschreven wordt moeten toch beter weten… ik vind dit dan ook een raar artikel!! zeker waarom er niet in beschreven staan in welke buurt ze precies actief zijn??

  politie of 112haarlem meer openheid is dus volgens mij beter…

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. 2 0 3 4
  30 mei 2012 op 21:01 | #2

  @cees

  Je hebt gelijk want Kennemerland is zo groot. Van Hoofddorp tot Heemskerk.
  Sommige artikels kunnen ze beter achterwege laten, nu wordt iets geschreven met een halve inhoud !

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. oud Schoten
  30 mei 2012 op 21:19 | #3

  hier in Haarlem noord ( marsmanplein e.o ) zijn ze gesignaleerd en is er melding van gemaakt, ze rijden in een grijze renault traffic met geblindeerde ramen en Bulgaars kenteken.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. Harry
  30 mei 2012 op 23:25 | #4

  Ik had er vorige week 2 achter elkaar. Ik woon in de Transvaalbuurt. De eerste sprak nederlands en kwam voor kunstof kozijnen. De 2e persoon kwam in een grijze renault traffic en duwde zogauw ik de deur open deed een folder in m’n handen. Hij sprak engels tegen mij en had al een prijs in z’n hoofd om de reling van het dak te schilderen. Ik zei dat ik al iemand had om de boel te schilderen. Na wat gemompel stapte hij weer in z’n auto en is weggereden.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. Eren
  30 mei 2012 op 23:52 | #5

  Mensen waarschuwen kan geen kwaad toch? Of het nou in Haarlem of in Hoofddorp is. De oudere mensen zijn vaak het slachtoffer van dit soort praktijken, omdat zij een makkelijke prooi zijn voor deze oplichters. Begrijp niet wat er onzinnig is aan dit artikel.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. John
  31 mei 2012 op 06:33 | #6

  Hallo daar,

  Hier in Zandvoort (ook kennemerland) hebben wij erg veel last gehad van Engels sprekende gezinnen die veel “klusjes“ deden. Er waren veel oudere het dupe. Ze bieden je inderdaad goedkope klusjes aan maar doen dit heel slecht en daarna mag je 5 keer zoveel betalen als eerst was afgesproken, doe je dit niet dan gooien ze gewoon je ramen in. Na veel tumult en goede aanpak zijn deze mensen nu eindelijk uit Zandvoort vertrokken.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. caro
  31 mei 2012 op 07:35 | #7

  Oppassen dus ook mijn beginnend dementerende vader is opgelicht door zon OPLICHTER!!!

  Idd schoorsteenklussen zeggen na afloop wat t kost en onder druk betalen. hebben hier de wijkagent van zuid west voor ingeschakeld. maar gepakt zijn ze nooit. camera bewaking op het huis overwegen we. maar juist deze weerloze doelgroep ouderen . licht de buurt in en hopende dat deze ook allert zijn. en hopen dat t die mensen maar niet weer overkomt.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. Divers
  31 mei 2012 op 15:48 | #8

  Oppakken dit tuig en de grens over zetten naar het land van herkomst misdragen is wegwezen !

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 9. diva
  31 mei 2012 op 20:21 | #9

  Ik heb ze hier wekelijks voor de deur staan. Mijn man moet nodig schilderen en nu helemaal nu ze steeds komen vragen of ze voor weinig mogen schilderen.
  Verleden jaar hetzelfde en toen hadden ze zelfs een klein jongentje mee die aanbelde.
  Allemaal engels sprekend.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 10. ikke
  31 mei 2012 op 21:52 | #10

  gisteren waren ze in de Vogelenbuurt,ze bekijken alle huizen en kijken waar ze wat kunnen doen

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 11. Ray
  1 juni 2012 op 01:00 | #11

  Mijn buren zijn voor 1000 euro opgelicht met klusje aan de schoorsteen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 12. caro
  1 juni 2012 op 08:38 | #12

  Uist ouderen cees worden doelwit van dit soort praktijken. Jongere hebben meestal wel hun bekkie klaar maar hoe groot is de doelgroep alleenstaande ouderen die zich moeilijk kunnen weren en geen kant op kunnen soms letterlijk.
  De meeste ouderen hebben kinderen of thuiszorg maar helaas op dat soort momenten niet in de buurt en uit angst spreken deze mensen er niet over denk ik want t voelt als falen dat ze zich hebben laten paaien door deze oplichters. Laten we elkaar waarschuwen en allert zijn en vooral mond op mond info werkt goed geen roddels haha maar waarschuwen onze medemens..

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 13. caro
  1 juni 2012 op 08:46 | #13

  Inderdaad weinig info door politie …. Er stond na de melding van oplichting bij mijn vader niets in de krant, omdat er geen bewijs was volledig. dus dat is vreemd… want juist door zo iets dan ook op 112 haarlem te zetten!!! Onze melding was april 2012.mensen zijn dan toch meer allert… Officielle aangifte hebben we niet gedaan, had geen zin werd ons verteld.. mensen pas op ook dus in omgeving haarlem zuid west pijlslaan, westergracht etc.. Mijn vader is 1600 euro armer…. een man michel is zijn naam nederlands sprekend en deed zich voor als schoorsteenveger uit de buurt van Alkmaar zei hij…. maar helaas kunnen we er weinig mee alle voorzorgsmaatregelen genomen nu voor zover dit kan.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 14. Marco
  1 juni 2012 op 11:08 | #14

  Het is inderdaad wel goed dat dit soort berichten in de media komen, en zoals eerder ook gemeld, kom dan ook met meer info omtrent de verdachte personen.
  Heb in meerdere reacties gelezen dat er sprake is van een grijze Renault (Traffic).
  Waarom komen dit soort belangrijke aanwijzingen dan niet van de overheden en of media.

  Daar komt bij dat dit bericht mijns inzien hoofdzakelijk gericht is aan de “oudere” mensen in onze regio.
  Maar laten we even reëel zijn, hoeveel van al de ouderen in de regio zullen een pc/ laptop/ tap/ smartphone hebben?

  Mijn idee in deze is, laat een groot aantal flyers drukken, en verspreid deze huis aan huis.
  Juist voor de potentiële slachtoffers van deze randdebielen is het van belang dat ze dit soort meldingen meekrijgen………..

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 15. caro
  1 juni 2012 op 11:27 | #15

  inderdaad marco wat een super idee flyers rond laten delen. Tja zal kijken of ik een bedrijf zo gek kan vinden drukkerij die dit voor de medemens wil doen. en mijn kinderen willen zeker helpen met ronddelen van de flyers . misschien nog meer jongeren die dit willen doen. ga er achter aan nu meteen. wie weet de eerste stap voor alle gedupeerde. groetjesssssssssssss

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 16. caro
  2 juni 2012 op 09:18 | #16

  kleine update, flyers wordt t te dure investering voor mij, maar ben zelf aan de slag gegaan. heb a4 tje gemaakt met duidelijke waarschuwing voor jong en oud. contact gehad met politie haarlem zuid west en kreeg goedkeuring. Top!!! Want deze agent DECO (zijn naam of team) meent oprecht dat deze praktijken oplichting gestopt moet worden. Ook op hun eigen site van politie Kennemerland is een waarschuwingspagina gemaakt en vele tips. Ik zou aleen nog meer mensen willen vinden die een uurtje deze a4 zou willen verspreiden. misschien jongeren met een nog openstaande taakstraf die een uurtje kunnen gaan lopen?? haha komt goed we gaan ervoor en hoop dat dit de aandacht krijgt voor de gedupeerde die dit verdienen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 17. annie
  2 juni 2012 op 23:04 | #17

  @Caro

  Goed idee die flyers,zelf heb ik de afgelopen jaren al diverse keren waarschuwingen geplaatst.
  Het blijkt dat veel mensen hier niets over lezen,en of er over opzoeken.
  De politie heeft niets te zeggen of je wel/niet mag flyeren,eigen iniatief is het beste.
  Zolang er al jaren geen ruk door hen aan gedaan wordt,is het altijd beter zelf wat te doen.
  Verder mag de belastingdienst weleens achter die gasten aan gaan,2.5k voor 15 betegelen is natuurlijk niet gezond.
  De echte vakman wordt hier echt de dupe van,die amg btw etc.. afdragen,en werkt per saldo voor een habbekrats.
  De gasten zijn vnl Irish Travellers:
  http://bit.ly/JD5Rkc

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 18. MM
  3 juni 2012 op 16:02 | #18

  Dit is een ernstig probleem en alle gemeentes die ermee te maken krijgen, staan machteloos. Zoals gewoonlijk.
  Deze zogenaamde klusjemannen maken zoveel slachtoffers en met name onder ouderen.
  Er wordt al jaren voor gewaarschuwd maar ze reizen nog steeds rond want zie de antwoorden van de Minister van Veiligheid en Justitie.

  http://www.opgelicht.nl/dossiers/detail/ierse-klusjesmannen/

  http://www.opgelicht.nl/fileadmin/editorial/Ierse_klusjesmannen_antwoorden_kamervragen.pdf

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 19. MM
  3 juni 2012 op 16:10 | #19

  @ caro: Triest dat dit je vader overkwam maar Ik vrees dat wat jouw vader is overkomen een op zichzelf staand
  geval is en los gezien moet worden van die Engelssprekende klusjesmannen. (lees boeven).

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 20. Ontdekkerdt
  4 juni 2012 op 09:56 | #20

  Mijn (inmiddels demente) opa is ook de dupe geworden van deze mannen, en heeft ons lang geduurt hem zich weer veilig te wanen in deze maatschappij. Als troost hadden we hem een week meegenomen op een vakantie naar Parijs, en al het geld wat de man kwijtgeraakt is teruggeschonken, hij is dit alleen inmiddels alweer vergeten dus volgende week doen we het hele riedeltje nog een keer. Bedankt klusjesmannen! Dit kan nog lang gaan duren!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 21. caro
  6 juni 2012 op 09:07 | #21

  KLopt inderdaad veel foute ierse klusjemannen.

  Dinsdag 5 Juni, Dakveger aan de deur bij ons in Elsbroek Hillegom. Geen logo op bedrijfswagen, vreemd verhaal vondt ik. Ik deelde mede aan deze man dat wij geen interesse hebben. Oke was zn antwoord en vroeg aan mij of er veel dakvegers hier zich aanbieden in de buurt. vindt dit zeer onproffesioneel overkomen.!!! En verdacht. FIRMA DE WIT uit Amerzoden. kvk nummer etc. Ik ben gaan Googelen en op 1 na veel gedupeerde!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dus melding gemaakt bij politie Hillegom en Donderdag 6 juni is dit bedrijf actief met werkzaamheden in HILLEGOM. DUS LET OP!!! Kijk eerst op Internet voor je met een bedrijf in zee gaat. Sommige buurtbewoners hebben we met elkaar ingelicht………. dus wees ALLERT!!!!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 22. annie
  11 juni 2012 op 17:22 | #22

  Volgens mij waren ze vanmorgen (11juni)ook in de Leidse buurt,de politie was er ook bij(2 man sterk)

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 23. Marco
  12 juni 2012 op 10:59 | #23

  @caro
  Hoi Caro,
  Ben blij dat je mijn idee steunt (sorry voor de late reactie).
  Wat in deze een beetje dom van mezelf is, is het volgende:
  Ik las jou initiatief om bij een drukkerij tegaan shoppen om deze flyer te laten drukken.
  Gelijk daarna bedacht ik, waarom kom ik daar zelf niet op??
  En wel hierom, ik heb zelf ruim 24 jaar in de grafische gewerkt, en in die 24 jaar zat contacten opgedaan.
  Bij deze zeg ik toe dat ik zelf eens zal gaan informeren bij diverse grafische ondernemingen waar ik bij en/of voor gewerkt heb……….

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 24. caro
  14 juni 2012 op 19:09 | #24

  Hee Marco, fijn dat jij er ook over meedenkt.

  Vandaag 14 juni weer bericht op twitter. n vent die zegt dat ze wat bij hem hebben gekocht en dwingt zo geld af. Welke buurt weet ik niet maar weL in Haarlem…..

  Ik heb zelf inmiddels n a5 je gemaakt liggen klaar en kan verspreid worden. Ieder begin is er eentje toch maar een professionele flyer is meer dan welkom.!!! zou super zijn en actie . misschien heeft de politie Kennemerland jongeren die een wijk willen lopen in Haarlem. wie weet lezen de agenten dit ook hahah twitterende wijkagenten zijn er ook . Met elkaar meedenken en actie is het halve werk. alvast bedankt MARCO.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 25. sitri
  14 juni 2012 op 23:20 | #25

  Ook vandaag hebben wij engels sprekende klusjesmannen aan de deur gehad… mijn ouders hebben (helaas) ingestemd met het schilderwerk wat zij zouden doen. Ze beloofden dat de steiger etc al om de hoek stond bij een ander huis en dat het weinig werk was om die bij ons voor de deur te krijgen. Ook hadden ze genoeg op voorraad van het soort verf wat wij wilden omdat ze teveel hadden besteld. Daarom konden ze voor zo goedkoop bij ons komen schilderen. Mijn broertje kwam later thuis en vertelde mijn ouders dat het oplichters konden zijn. Hij wees ons op deze website en hierna is de politie gebeld voor informatie. Deze raadde ons af om met hun in zee te gaan en ze af te bellen. Dit is dus gebeurd. Na veel moeite met uitleggen hebben wij ze duidelijk gemaakt dat wij geen zaken met hun meer willen doen. De man die aan de telefoon was zei echter dat ze de steiger al hadden besteld voor €500,- en dat ze ook de verf hadden besteld voor ons…. en dat ze morgen om 7 uur ’s ochtends bij ons voor de deur zouden staan. We hebben ze duidelijk uitgelegd dat wij nog geen contract hebben getekend en dat ons was verteld dat wij pas zowieso nadat er was geverfd zouden moeten betalen als wij er tevreden mee waren. Hij was het hier duidelijk niet mee eens en wilde dat wij dit bedrag gingen betalen. We hebben gezegd dat wij geen zaken meer met hun wilden doen en opgehangen. Ik vraag me af of ze morgen om 7 uur voor de deur staan…

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.