112: Niet alleen gebruiken in noodsituaties waarbij levens op het spel staan!

Geschreven door de Redactie op maandag 20 december 2010

Kennemerland – Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan is een misverstand. U moet het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u ziet dat iemand inbreekt, iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2.

Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken.

Onderzoek leert dat slechts één op de negen mensen die een misdrijf zien gebeuren, direct 1-1-2 belt. Daar komt nog bij dat 85% van de bij de politie gemelde criminaliteit direct of indirect wordt opgelost door heterdaadacties. Een goed en snel gebruik van 1-1-2 betekent meer “boeven vangen”.

Veel mensen denken dat 1-1-2 alleen bedoeld is voor noodgevallen, waarbij mensenlevens in op het spel staan of bij grote branden terwijl het nummer juist bedoeld is in gevallen waarin elke seconde telt. Een misdrijf op heterdaad is zo’n geval. Daarbij gaat het niet alleen om zware mishandelingen maar ook om bijvoorbeeld de diefstal van een fiets of de vernieling van een wipkip in de lokale speeltuin. Dus als u ziet dat iemand inbreekt, iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Dit kan ook als u ziet dat iemand dronken achter het stuur stapt. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken.

Geen reacties mogelijk.