Politie arresteert drie verdachten bij inval in growshop aan Leidsevaart

Geschreven door Rowin van Diest op donderdag 30 september 2010

Haarlem – De politie Kennemerland heeft donderdag invallen gedaan in verschillende panden binnen en buiten de regio. Na een kort en intensief onderzoek dat in samenwerking met de gemeente Haarlem, de Belastingdienst en de Sociale Recherche is gehouden, zijn donderdag in totaal zes mensen aangehouden, onder andere bij een inval in een growshop aan de Leidsevaart.

Hier werden drie mannen aangehouden. Het gaat om de twee eigenaren van 39 en 42 jaar, beide afkomstig uit Egmond aan Zee. Ook een medewerker, een 23-jarige Alkmaarder is aangehouden. Aanleiding voor de aanhoudingen ligt in een kort intensief onderzoek naar de growshop. Hieruit is naar voren gekomen dat de medewerkers/eigenaren zich onder meer schuldig zouden hebben gemaakt aan de handel in hennepstekken. De politie heeft ook drie andere mannen, een 36-jarige inwoner van Bennebroek, een 33-jarige Amsterdammer en een 61-jarige Alkmaarder aangehouden.
Naast de invallen en aanhoudingen, heeft de politie diverse goederen in beslag genomen waaronder vier auto’s, een quad, apparatuur voor hennepkwekerijen en duizenden euro’s aan contanten.

Met deze actie pakt de politie Kennemerland, in samenwerking met haar genoemde partners, de georganiseerde hennepteelt in de regio aan. Georganiseerde hennepteelt heeft een directe verwevenheid met criminele activiteiten. Hierbij moet gedacht worden aan witwaspraktijken, geweld en afpersing. Er gaan miljarden euro’s om in de illegale handel van softdrugs. Hierover wordt vaak geen belasting betaald en met dit geld worden vaak uiteenlopende andere criminele activiteiten bekostigd. De politie Kennemerland kijkt in haar aanpak ook naar het zogenaamde ongebruikelijke bezit; de ‘patseraanpak’: bijvoorbeeld huizen, dure auto’s of boten waarvan niet kan worden aangetoond waarmee deze gefinancierd zijn, worden in beslag genomen.

Een growshop is een winkel in benodigdheden voor binnenshuis of in een kas kweken van diverse gewassen en planten. In een growshop mag apparatuur voor het laten groeien van gewassen worden verkocht. Dat geldt ook voor zaadjes van hennep. Het handelen in of verkopen van hennepplanten of stekjes, waarmee (grootschalige) hennepteelt wordt gefaciliteerd, is echter verboden.
Kwekerijen in huis veroorzaken regelmatig brandgevaarlijke situaties doordat er illegaal en onveilig elektriciteit wordt afgetapt. Ook krijgen deze ‘thuiskwekers’ soms te maken met bedreiging en afpersing.

De politie Kennemerland spreekt van een succesvolle dag. Het onderzoek wordt voortgezet.

Fotografie: Rowin van Diest

Geen reacties mogelijk.