Hardhandige aanhouding van fietser in de Zijlstraat [video]

Geschreven door de Redactie op vrijdag 2 juli 2010

Haarlem – Donderdagavond fietste een man over het voetpad in de Zijlstraat in Haarlem. Een handhaver van de gemeente Haarlem sprak hem hierop aan maar toen ging het helemaal mis. De handhaver werkte de man na een woordenwisseling op de grond en zijn collega riep versterking op.

De man was net enigszins tot rust gekomen en wilde zijn fiets rechtzetten toen agenten hem hard tegen de grond werkte met behulp van een knietje (in de video na 2 minuut 20). Na dit incident kon de man mee worden genomen naar het politiebureau.

Wat vindt u van de aanhouding? Bekijk het filmpje en geef uw mening onderaan deze pagina!

Fotografie: Michel van Bergen

 1. ro
  2 juli 2010 op 10:36 | #1

  Hij kon erop wachten dat zoiets zou gebeuren, duidelijk onder invloed en zeer vervelend met z’n geschreeuw. Hulde voor de agenten die niet over zich heen laten lopen! Heb helaas vaak genoeg ook anders gezien…

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. IG
  2 juli 2010 op 11:01 | #2

  Ik vind het een buitensporige reactie van de handhavers. Als zij de boel niet zo hadden laten escaleren was de tussenkomst van de politie niet eens nodig geweest. Al dat fysiek geweld dat voor een lichte overtreding door een lawaaischopper die met wat verbale skills vermaand had kunnen worden. Je moet ook weten wanneer je iets moet laten gaan, maar die grens is blijkbaar moeilijk voor handhavers die misschien wel iets meer bevoegdheden hebben dan waar ze mee om kunnen gaan. Ze nemen handhaven wel erg letterlijk.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. adriaantje
  2 juli 2010 op 11:31 | #3

  Personen die kennelijk onder invloed zijn van drugs, is niet mee te converseren. Het enige wat zij willen is hun gelijk halen. Dus dit slag moet je gewoon aanhouden, en als deze verdachte niet wil meewerken en zich aan zijn aanhouding tracht te onttrekken dmv verzet en geweld, is dit daadkrachtige optreden zeker correct en zelfs mild te noemen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. Sjeikh
  2 juli 2010 op 11:54 | #4

  Jammer dat deze man het nodig vond om zich zo te misdragen en terecht dat de handhavers doorpakken en niet met zich laten sollen. Het kan toch niet zo zijn dat alleen de keurige Haarlemmers een prent krijgen als zij zich niet aan de regels houden. Verder ziet het er beheers uit.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. kris
  2 juli 2010 op 12:02 | #5

  ik vind het gewoon niet normaal wat de politie doet met die man gewoon een knietje geven de man zelf werd wel rustig hij zet gewoon zijn fiets neer maar de politie kwam ging het weer mis ik vind dit gewoon niet kunnen wat de politie doet

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. sa
  2 juli 2010 op 12:14 | #6

  en zwaar terrecht.
  jammer dat ze geen tayzer hebben daar word hij ook wel rustig van denk ik.
  als je zo iemand tegen komt is dit de enige oplosing.
  wees blij dat hij de lange lat heeft laten zwaaien.

  gr

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. Rick
  2 juli 2010 op 12:42 | #7

  Duidelijk gevalletje van vrouw en macht, dat moet wel fout gaan.
  En dat ging het ook. Situatie was onder controle, man was duidelijk weer rustig, en dat mens komt even doen alsof ze precies weet wat er aan de hand was.

  Ook klein detail; meneer was niet aangehouden. In principe viel de agente dus deze man aan, want pas NADAT hij haar probeert af te weren, zegt ze ‘Nu ben je onder arrest’.

  Ze faalt duidelijk in het leven, en al zeker als politieagent. Haarlem, doe jezelf een plezier, en ontsla die rechtzaakmagneet.

  Trouwens; ga politie altijd uit de weg, en doe nooit aangifte. De kans is groter dat je zelf genaaid wordt, en de politie zelf is niet verkeerd van een beetje vriendjespolitiek, dat is wel te zien aan de (non)straffen die ze aan hun eigen mensen geven.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. Boze Burger
  2 juli 2010 op 12:53 | #8

  Het is een bekende overlast gever die nu even goed op zijn plek werd gezet.
  Hulde aan de Politie en de Handhavers!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 9. mm
  2 juli 2010 op 12:56 | #9

  Als dat dronken droppie gewoon had meegewerkt is er niets aan de hand.
  Als je verzet pleegt dan hard ingrijpen.
  Goed gehandeld.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 10. walther
  2 juli 2010 op 14:01 | #10

  1 van de vele misdaden van de politie, geweld. een overheid die geweld gebruikt en dat zelf verbied is uiterst verwerpelijk en geen knip voor de vinger waard. deze lieden zijn. deze agenten zijn infidel, hypocriet, malafide en misdadig.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 11. erika
  2 juli 2010 op 14:17 | #11

  Wat ik vind van deze aanhouding? Ten eerste ben ik het eens met Rick hierboven.
  Ik vind het uiterst triest hoe de politie hier op reageert. Voor iemand die op het voetpad fietst, kom op zeg, ga echte misdaden aanpakken en oplossen.

  Uiterst, uiterst triest.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 12. D
  2 juli 2010 op 15:44 | #12

  Dit is echt belachelijk!!! Omdat hij op de stoep fietst wordt hij op deze manier met een knietje aangehouden..En dan nog op de GROND zijn handen boeien net of hij iemand heeft vermoord.. het kan ook op een normale manier..
  Politie in Nederland mag alles he.. Al kijk je maar met een rare blik naar ze je wordt gelijk aangesproken ..Triest Hoor

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 13. S
  2 juli 2010 op 19:12 | #13

  De politie is met deze staande houding te ver gegaan. De grote fout is om de man die vermoedelijk over de stoep fietst een knietje te geven. Dit onnodig buitensporig geweld. Maar gelukkig alles op de film gezet en kan dit dienen als overtuigend bewijs. Dus aangifte doen bij de politie zelf, en ga hiermee naar een advocaat, want hier zit gewoon een zaak in. Op de politie moet zijn grenzen weten.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 14. Peter
  2 juli 2010 op 19:42 | #14

  Een heel goede reactie van die handhavers om deze zeer zware crimenele verkeersovertreder aan te pakken. Dit had ook anders gekund naar mijn mening

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 15. wappy
  2 juli 2010 op 20:49 | #15

  Zo mog tijd worden dat ze eens harder worden die smerisen zijn afentoe echt mietjes.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 16. Gabriël
  3 juli 2010 op 01:29 | #16

  Waarom zegt die in het begin steeds dat doet pijn? Hij houd hem alleen vast?

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 17. richard
  3 juli 2010 op 03:19 | #17

  Als de man netjes had meegewerkt,was er niks aan de hand.Hij was gedronken en zocht een uitdaging.Prima gehandeld door de handhavers en politie.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 18. apelsap
  3 juli 2010 op 09:10 | #18

  Ziet er slecht uit, is de man eindelijk rustig, duikt de 2e partij agenten erop als een stel aasgieren… Ook ik zou in paniek raken en weer om me heen beginnen te slaan als iemand spontaan op m’n rug duikt.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 19. bergje
  3 juli 2010 op 10:20 | #19

  Waarom alleen controleren en handhaven in de binnenstad. Je moet eens zien hoe fietsers “heilig” denken te zijn in andere delen van Haarlem. Ze denken dat ze letterijk alles mogen. Als je hier iets van zegt, als je voor de zoveelste keer bijna voor je sokken wordt gereden op het voetpad, dan kan jij nog een hijs krijgen. In Haarlem zijn fietspaden aangelegd waarvan het niet duidelijk is of je nu rechts, links of tweekantig mag fietsen. Zelf zegt de gemeente dat een fietser hoort te weten dat ze rechts moeten houden.
  Conclusie: meer handhavers op fietsers en scooters.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 20. P
  3 juli 2010 op 11:11 | #20

  Ik vind deze actie ook niet echt kunnen. En ik lees van sommigen dat hij iets van drugs of drank heeft gebruikt. Ik vind het knap dat mensen dit zeggen alleen om het filmpje. (slaat op diegene die niet erbij zijn geweest!) Maar weer terug op het filmpje… Het had idd anders gekund.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 21. Alexander
  3 juli 2010 op 12:04 | #21

  Zo mogen ze hier ook in de straat komen staan. We hebben genoeg van dat dronken tering tuig. Dus prima werk gedaan.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 22. Douma
  3 juli 2010 op 12:22 | #22

  Zeer slechte reactie van vooral de politiedame in dit geval… De man was juist rustig geworden. Helaas waren de handhavers niet capabel genoeg om de man op juiste manier te benaderen. Deze man klonk inderdaad alsof hij had gedronken en ik mag aannemen dat deze heren wel hebben geleerd hoe daarmee om te gaan. De handhavers hadden hem waarschijnlijk gewoon zonder deze scene te maken terecht kunnen wijzen en dan was al deze onzin niet nodig geweest. Ook ik ben voor een hardere aanpak van politie, maar dan wel op de juiste mensen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 23. Ik
  3 juli 2010 op 13:43 | #23

  @Rick

  Doe Haarlem een plezier en verhuid naar het buitenland. Misschien dat je daar wel welkom bent. Hier en met je commentaar in ieder geval niet.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 24. Ik
  3 juli 2010 op 13:44 | #24

  Verhuid moet uiteraard zijn: Verhuis

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 25. brug
  3 juli 2010 op 20:14 | #25

  Dit was een zeer goed optreden van de politie en deze man mag nog in zijn handen wrijven dat men zo deed…….

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 26. huphup
  3 juli 2010 op 20:46 | #26

  Niet te geloven. Heb echt met die man te doen. Vind je het gek dat deze man agressief wordt?!Zo zou zelfs iedere suffe huisvrouw nog agressief worden. Fijn dat deze beelden er zijn. Aanklagen die agenten! Ga achter boeven aan als je je verveeld.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 27. hoi!!!
  4 juli 2010 op 00:28 | #27

  Idd ze haddden em net rustig gaan ze heel aggresief tegen hem doen van u bent aan gehouden blabla dit blabla dat ipv dat je die man dan rustig meeneemt of een bekeuring geeft
  als zo’n agent Zo aggresief op mij af zou komen zou ik ook boos worden zeker als ik net rustig ben geworden omdat die handhavers (die overigens ook vaak genoeg op het voetpad fietse) dit zo graag willen

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 28. the real wappyman
  4 juli 2010 op 05:10 | #28

  @Boze Burger
  Eeen bekende overlastgever….. sorry ik ken hem…. maar vertel eens hoe dat dan zit met deze bekende overlastgever?
  Volgens mij is hij nooit in aanraking met politie geweest…en staat hij zeker niet bekend als overlastgever….verklaar u nader.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 29. the real wappyman
  4 juli 2010 op 05:20 | #29

  Als laatst wil ik nog zeggen dat de politievrouw komt aanrijden over het trottoir en de stadstoezicht-burger rijdt weg over het trottoir………tja.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 30. B.Serious
  5 juli 2010 op 11:41 | #30

  Goed verwoord @huphup
  Zelf ook eens meegemaakt dat er buiten alle proporties opgetreden wordt op een futiliteit. Daar word je vanzelf agressief van, dat is je natuurlijke reactie bij enorme onrecht en onmacht. Alleen een echte crimineel kan rustig blijven bij deze situaties. Ik heb het zo gehad met de politie en vertrouwen heb ik er al lang niet meer in. Triest. Wat denken de handhavers/politie in hemelsnaam te bereiken? Ga vooral door met het aanpakken en vernederen van normale burgers die weinig tot niets fout doen!!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 31. Bert
  5 juli 2010 op 22:24 | #31

  Geheel terecht gebruik van gepast geweld, niets bijzonders…!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 32. vincent
  5 juli 2010 op 22:35 | #32

  Misschien had het geholpen als hij eerder in zijn leven een beetje meer was aangepakt, was dit optreden van de politie niet nodig geweest, deze figuren zorgen dat we met z’n allen heel wat extra agenten moeten betalen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 33. mike
  5 juli 2010 op 22:45 | #33

  Die man had gewoon die prent moeten slikken. Jammer joh dat je gepakt wordt voor op de stoep fietsen en pijn he dat je arm doet als je tegenstribbelt. Ik hoop dat mama er een pleister op plakt. Ziet er grof uit, maar meer dan een softener en in boeien slaan is het niet. Probeer zelf maar iemand neer te werken, die niet meewerkt zoals in een demonstratie of film.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 34. Ro
  6 juli 2010 op 00:26 | #34

  Handhavers…..Waren dat niet eerst niet baantjes voor mensen die niet aan een redelijke baan konden komen en zo wat geld konden verdienen. Geef ze een uniform en een pet en hopla.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 35. Daniël Boeije
  6 juli 2010 op 02:24 | #35

  Er is helemaal geen update!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 36. Daniël Boeije
  6 juli 2010 op 02:27 | #36

  Daniël Boeije :
  Er is helemaal geen update!

  Ik zie echt het totale nut van de inhoud van het bericht niet, dan wel de manier waarop het onderwerp wederom onder de aandacht wordt gebracht.

  Is dit een site ter informatie of een site ter sensatie? Laat nu eens de REDACTIE reageren, in plaats van de mensen die denken het te weten. Het boeit mij op dit moment geeneens meer of het wel of niet terecht is, de kwaliteit van deze site gaat achteruit.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 37. jan zeeges
  6 juli 2010 op 07:20 | #37

  Duidelijk buitensporige reactie. zeker als je bedenkt dat het hier alleen over het over de stoep fietsen gaat. Heeft de politie in Haarlem niets beters te doen? Een stuk of 6 agenten voor een fietser.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 38. Steve
  6 juli 2010 op 09:45 | #38

  Zeer terechte aanhouding, geweld is proportioneel. Man blijft zich verzetten en weigert mee te werken, daarnaast maakt hij slaande bewegingen naar de agenten. De politie is in dit geval geen bevoegd om geweld te gebruiken. In dit geval een pijnprikkel door middel van de knie. Pepperspray was een (zwaarder) alternatief geweest.

  Het op de stoep fietsen is de aanleiding, de acties daarna een gevolg van het gedrag van de man!

  Prima gedaan NL politie!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 39. Harry
  6 juli 2010 op 10:02 | #39

  Ach laat em lekker op de stoep fietsen. Laat ze echte boeven gaan vangen!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 40. Mike
  6 juli 2010 op 10:39 | #40

  Bovenstaande is nu juist de slechte mentaliteit die er hier heerst!
  En dat stemt dan ook nog op de pvv.
  Hardhandig aanpakken is de beste remedie bij al die fietsers die stoepen en andere fratsen uithalen

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 41. Karel
  6 juli 2010 op 11:34 | #41

  Duidelijk geval van verzet tegen een ambtenaar in de rechtmatige uitoefening van zijn bediening. Rukt zich los, maakt zelfs nog slaande bewegingen. Ter voorkoming van letsel voor zichzelf keurig door de politie naar de grond gebracht. Met zo min mogelijk geweld, geplaatst in de buik.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 42. Wouter
  6 juli 2010 op 11:36 | #42

  Deze arrestant vroeg er, bij wijze van spreken, om. Hij had kunnen zeggen “Sorry, ik zag er geen kwaad in” en vervolgens kunnen afstappen, of over de straat verder fietsen. In plaats daarvan maakt hij een hoop stennis en verzet hij zich tegen zijn uiteindelijke arrestatie. Van mij geen dadersympathie, maar hulde voor de handhavers.

  Wat is dat toch in NL? Mensen roepen voortdurend om meer politie (“blauw op straat”), maar o wee als die politie een keer optreedt tegen iemand die hun gezag niet respecteert. We lijken wel verslaafd aan klagen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 43. brug
  6 juli 2010 op 11:46 | #43

  Reactie op eerder. Het zou goed zijn als de handhavers een betere training krijgen hoe men dit soort situatie’s moet aanpakken. Als je niet weet te handelen laat dan je handen thuis en vraag om assistentie.Ook was er teveel publiek bij die zich ermee bemoeide en daar had de tweede man zich mee bezig moeten houden ipv. heen en weer lopen.Deze mensen voorlopig ff uit het centrum weg laten.Vondt dit GEEN schoonheidsprijs……

  Goed optreden van de ”ÉCHTE”politie.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 44. Ubu
  6 juli 2010 op 12:24 | #44

  Ik wordt hier echt kwaad om, vooral ook omdat ik zelf een keer zoiets heb meegemaakt. Die twee politieagenten moeten zich diep gaan schamen: die man voor het geven van dat knietje en de vrouw voor het optreden als kip zonder kop. Laat die man fietsen op de stoep. Hij doet niemand kwaad. In een stad leven veel verschillende soorten mensen en daar hoor je als politie een bepaalde marge te hanteren zodat het allemaal soepeltjes verloopt (geven en nemen) en fietsen op de stoep moet echt kunnen. Het wordt anders als bij jou voor de deur wordt gedeald, als er overlast is van groepen jongeren, kortom al er zaken gebeuren waardoor de vrijheid en veiligheid van andere mensen echt in het geding komt en dit was niet zo’n geval!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 45. Arjen
  6 juli 2010 op 13:06 | #45

  Rick heeft duidelijk geen enkel benul van hoe het hoort in de wereld. Als je je misdraagt, wordt er ingegrepen. Zou willen dat dit veel vaker gebeurde. Beetje jammer dat het ook weer op de vrouw gespeeld wordt. Nergens voor nodig. Misschien is Rick zelf wel een beetje een zielig figuur.@Rick

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 46. Geurt
  6 juli 2010 op 14:26 | #46

  Geweldig!!! Eindelijk kordaat optreden van de politie zoals het hoort en waar heel Nederland al jaren op zit te wachten. Eerst over de stoep fietsen (gevaarlijk voor voetgangers!) en als je vervolgens er op wordt aangesproken dan nog een grote muil opzet en niet meewerkt kan je verwachten dat je wordt aangepakt. Waarschijnlijk was dit al een bekende van de politie, want in zulke gevallen wordt er veel sneller opgetreden. Hulde aan de ordehandhavers!!
  Als de politie je sommeert mee te werken moet je dat gewoon doen, anders zijn de gevolgen voor jou. Wie niet horen wil,……………….. Wie zijn billen brandt,……………… Eigen schuld, ……………

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 47. Geurt
  6 juli 2010 op 14:45 | #47

  Geweldig!!! Eindelijk kordaat optreden van de politie zoals het hoort en waar heel Nederland al jaren op zit te wachten. Eerst over de stoep fietsen (gevaarlijk voor voetgangers!) en als je vervolgens er op wordt aangesproken dan nog een grote muil opzet en niet meewerkt kan je verwachten dat je wordt aangepakt. Waarschijnlijk is dit al een bekende van de politie, want in zulke gevallen wordt er direct opgetreden. Hulde aan de ordehandhavers!!
  Als de politie je sommeert mee te werken moet je dat gewoon doen, anders zijn de gevolgen voor jou. Wie niet horen wil,……………….. Wie zijn billen brandt,……………… Eigen schuld, ……………

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 48. 023
  6 juli 2010 op 15:05 | #48

  Zijn dat nou agenten?
  Dit is echt belachelijk hoe die man toegetakeld word om 1 fiets die op de stoep fietst?
  En dat knietje is helemaal van de zotte.
  Die vent( gozer die dat knietje geeft) moette ze zo ff pakke als die ontslagen word, want dit slaat helemaal nergens op!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 49. 6 juli 2010 op 15:28 | #49

  Daniël Boeije :

  Daniël Boeije :
  Er is helemaal geen update!

  Ik zie echt het totale nut van de inhoud van het bericht niet, dan wel de manier waarop het onderwerp wederom onder de aandacht wordt gebracht.

  Is dit een site ter informatie of een site ter sensatie? Laat nu eens de REDACTIE reageren, in plaats van de mensen die denken het te weten. Het boeit mij op dit moment geeneens meer of het wel of niet terecht is, de kwaliteit van deze site gaat achteruit.

  Goedendag,

  Het bericht is opnieuw omhoog geplaatst omdat de landelijke media aandacht aan het filmpje heeft besteed na aanleiding van een ANP persbericht.
  Omdat in het filmpje, dat door een van onze verslaggevers is gemaakt, het 112Haarlem.nl logo stond kwamen veel mensen op de website terecht om het volledige verhaal te lezen.

  Gezien het feit dat er al veel ander nieuws uit Haarlem geplaatst was stond het bericht inmiddels al op de tweede pagina en was het lastig om het bericht terug te vinden. Hierdoor heeft de Redactie besloten om het bericht tijdelijk omhoog te plaatsen, totdat er een verklaring door de politie gegeven werd.

  Inmiddels hebben wij een verklaring van de politie ontvangen en is dit oorspronkelijke bericht terug geplaatst naar de oorspronkelijke plek.

  Het is in ieder geval niet de bedoeling om sensatie onder de bezoekers op te wekken maar een zo duidelijk mogelijke berichtgeving te geven naar de bezoekers. In dit geval was het nodig om het bericht even duidelijk in beeld te brengen om de bezoekers het artikel makkelijk te kunnen laten vinden.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 50. Madame
  6 juli 2010 op 15:38 | #50

  Ik heb deze man vaker gezien in de stad. Wanneer ik hem tegen kom is hij 9 van de 10 keer onder invloed en heel erg vervelend.. Ik hoop dat hij het nu afleert en gewoon normaal doet. Kijk maar hoe ze met jou omgaan als je zo tegen een agent doet in Spanje of Turkije.. Hier valt het nog mee..

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Reactie-pagina's
1 2 2237
Geen reacties mogelijk.