Politie Kennemerland geeft verklaring n.a.v. filmpje aanhouding fietser

Geschreven door de Redactie op dinsdag 6 juli 2010

Haarlem – Op donderdagavond 1 juli hielden politieagenten in de Zijlstraat in Haarlem een 52-jarige Haarlemmer aan. Zij namen daarbij de aanhouding over van Gemeentelijke Handhavers die hem wilden bekeuren en waarbij hij zich niet wilde legitimeren en medewerking weigerde. Van een gedeelte van de gebeurtenissen is een filmpje gemaakt dat op verschillende internetsites is geplaatst.

De beelden leiden begrijpelijk tot uiteenlopende reacties van bezoekers.

Wat vooraf ging
In het centrum van Haarlem zijn diverse wegen opgebroken die het verkeer belemmeren. Gebleken is dat veel fietsers de voetgangers belemmeren en in gevaar brengen door over de (tijdelijke) voetpaden te fietsen. Naar aanleiding van klachten van winkeliers hebben gemeentelijke handhavers daarom de opdracht gekregen daar toezicht op te houden en tegen op te treden, zo ook die donderdagavond 1 juli.

De aanleiding tot de aanhouding van de man, die juist niet op de beelden te zien is, was het volgende.

De gemeentelijke handhavers liepen met de fiets aan de hand in de Barteljorisstraat nabij de opgebroken kruising met de Kruisstraat. De Haarlemmer kwam met hoge snelheid aanfietsen door de Barteljorisstraat wat verboden is want dat is een wandelgebied. Hij riep hen toe opzij te gaan. De handhavers moesten vervolgens opzij springen om niet door hem aangereden te worden. Daarop riepen zij hem toe te stoppen, wat hij niet deed. Zij gingen achter de man aan om hem te bekeuren. In de Zijlstraat haalden zij de man in en spraken hem aan. Hij weigerde opnieuw alle medewerking. Hij liep weg een horecabedrijf in en toen hij na korte tijd terugkwam pakte hij zijn fiets om weg te gaan. De handhaver hield hem daarop aan omdat hij nog steeds medewerking weigerde zijn identiteit bekend te maken. Daarop begon zijn lijfelijk verzet tegen één van de handhavers die hij vervolgens sloeg. Door de worsteling die volgde vielen zij op de grond. De handhaver liep daardoor letsel aan zijn scheenbeen op en zijn broek raakte beschadigd. Daarna beginnen de beelden die te zien zijn op internet.

Aanhouding door politie
De man bleef medewerking weigeren en zich verzetten tegen de handhaver. Bij aankomst van de twee politieagenten pakte hij zijn fiets en dreigde er van door te gaan. Dat was aanleiding voor één van de agenten om hem direct vast te pakken. De man verzette zich ook direct verbaal en lijfelijk tegen de politieagenten.

Om de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen en te de-escaleren is de man door toediening van een korte pijnprikkel naar de grond gebracht en vervolgens geboeid.

Die pijnprikkel bestond uit een knietje tegen het middenrif. De toepassing van korte pijnprikkels behoort tot de standaard aanhoudingstechnieken van de politieagenten. Deze maken het hen mogelijk zich verzettende verdachten snel onder controle te krijgen en aan te houden.

Reactie districtsleiding
Wij beseffen dat deze beelden, ook door het niet weergeven van wat er aan vooraf gaat, gevoelens kunnen oproepen dat er teveel geweld op de man wordt toegepast.

Anne-Marie Feije, plaatsvervangend districtschef van Haarlem: “Maar als je dus weet wat er aan vooraf gaat en in ogenschouw neemt hoe de man zich gedraagt en reageert op de handhavers en op de politieagenten, dan vind ik op dit moment hun optreden en het toegepaste geweld redelijk. De officiële beoordeling van de geweldstoepassing vindt binnenkort plaats”.

Heenzending
De man is de volgende dag na verhoor heengezonden. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor de verschillende feiten.
.

Voor het oorspronkelijke artikel, inclusief de reacties van de bezoekers zie:
–> Hardhandige aanhouding van fietser in de Zijlstraat

.

 1. twixie
  6 juli 2010 op 15:50 | #1

  gezien wat ik zie op filmpje na meerdere keren gekeken te hebben ben ik van mening dat er een onderzoek moet plaatsvinden doorn een ander korps nu wordt de schijn gewekt dat de hand boven de agenten wordt gehouden. De man was rustig op het moment dat de politie arriveerde ( ten minste dat vond ik na aanleiding van het filmpje) en door de manier van benadering werd de man weer agressief . Er waren velen getuigen onder ander de man in het groene shirt . Is deze man gehoord betreft het geweld?? ik denk dat er alleen naar de agenten en handhavers hun verhaal is gevraagd. En dat dfaarmee de kous af is. Zoals vbele vermoeden schijnt de politie nu ook alles te mogen een onafhankelijk onderzoek zou meer mensen overtuigen waar alle partijen worden gehoord politie dader en getuigen en de handhavers niet te vergeten

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. barry
  6 juli 2010 op 17:46 | #2

  ik vind dat ze juist gehandeld hebben er word ook altijd gezegt dat de politie in nederland te soft is en nou pakken ze het eens goed aan en dan loopt iedereen weer te zeuren van mij mogen ze die gasten nog harder aanpakken moeten ze maar normaal meewerken als er wat gevraagd wordt

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. michael
  6 juli 2010 op 18:29 | #3

  het neemt niet weg dat het gewoon mishandeling van een arrestant is hij was al onder bedwang en toch deelt die agent een vuistslag en een knietje uit het is gewoon machtsvertoon en een uiting van frustatie

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. Wouter
  6 juli 2010 op 18:29 | #4

  Handhavers en politie traden m.i. proportioneel op tegen een arrestant die buitenproportioneel reageerde op zijn aanhouding.
  Verkeersregelaars, stadswachten, handhavers, politie en hulpverleners verdienen meer respect dan ze vaak van burgers krijgen. Als mensen meer “blauw op straat” willen, dan moeten ze voor die gezagdragers ook respect tonen. Anders blijft het bij een kleurtje.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. PetervG
  7 juli 2010 op 00:05 | #5

  Afgezien van het feit dat menig stadsgenoot de Nederlandse taal (en dus bijscholing verdient) kennelijk soms niet goed beheerst….. de “agent” (mogelijk een andere rang) die de mogelijke verdachte onder controle bracht (zoals door de districtsleiding prima is verwoord) is volgens de geldende regels. Goed gedaan!
  De maatschappij verhardt. En dus de reactie van de wetshandhavers ook.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. hoi!!!
  7 juli 2010 op 00:36 | #6

  Ik ben t helemaal met twixie eens
  die man was helemaal rustig

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. ditdatzuszo
  7 juli 2010 op 02:17 | #7

  belachelijk dat ze zo optreden tegen die man ze hadden hem ok gewoon rustig kunnen vragen van wilt u even mee komen en niet meteen een klap en knieetje zou je is bij hun moeten doen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. brug
  7 juli 2010 op 11:11 | #8

  Zeer goed optreden van de politie. Die SNOTNEUS mag nog blij wezen dat het zo gegaan is.Alleen de handhaver had dit niet zo moeten aanpakken. Hij moet nog een hoop leren om met zo’n conflict om te gaan.Een tijdje uit het centrum verbannen zou rust geven.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 9. demi
  7 juli 2010 op 16:07 | #9

  waar slaat het nou op hij doet toch niks. Wat een overdereven zooitje. die vrouwelijke agent komt tog ook over die stoep aan fietsen! Kinderachtig gedrag

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 10. demi
  7 juli 2010 op 16:08 | #10

  en dan nog iets hij schreewt alleen. maar scheld niet ofzo. waarom moeten ze zonder wat te vragen of zegge hem meteen als een crimineel oop de grond trappe

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 11. 8 juli 2010 op 12:31 | #11

  het is echt NOOIT goed bij die nederlanders…
  mensen moeten zich gewoon gedragen. die pijnprikkel was die man na 3 seconde alweer vergeten.

  moet de politie nou wel of niet hardhandig optreden? nee blabla te soft, maar nu dit en t is gezeik.
  ik vind dat de politie goed heeft opgetreden.
  (neemt niet weg dat die vrouwelijke agente niet erg best was in haar doen en laten…)

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 12. naciyeadam
  8 juli 2010 op 13:36 | #12

  ik vind dat de man een aanklacht tegen de politie moet doen omdat die te hard te werk gaan de man was rustig en zette alleen zijn fiets weg.Als de politie zo tegen mensen doen wat word het dan in de toekomst nog gewelddadigger ik zou de politie aanklagen wegens mishandeling

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 13. adriaantje
  9 juli 2010 op 20:47 | #13

  PetervG slaat de spijker op zijn kop.
  Als deze stoepenfietser de stadswachten/handhavers gewoon te woord zou staan, zich normaal zou gedragen, en zich even zou legitimeren…… Juist! Dan was dit filmpje nooit gemaakt.
  Wie de wijsneus uithangt, een grote bek heeft, zich aan zijn staandehouding door het gezag wil onttrekken, zelfs met verzet, kan verwachten dat hij wordt aangehouden.
  En als dat nodig is zal de Politie dat met hun vaardigheden, zoals een korte pijnprikkel moeten doen.
  Kortom: Wie kaatst kan de bal verwachten!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 14. Loete Landman
  10 juli 2010 op 00:23 | #14

  Als je pas begint te filmen als de overtredingen al gemaakt zijn dan komt de handhaving en de politie er altijd slecht vanaf. Die is suggestieve beeldvorming. In het buitenland was hij al veel eerder met pepperspray of zelfs een teaser uitgeschakeld. Hij heeft het volledig aan zich zelf te danken. Hij hoefde zich alleen maar te legitimeren voor een overtreding. En dan dit, zelfs de korpsleiding moet zich verdedigen, gewoon zielig. Aanpakken die schreeuwlelijkerds.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 15. A.s.
  10 juli 2010 op 23:35 | #15

  Je kan wel merken wie hier bij de reactie zelf bij het rijk werkt
  Daarbij ken ik voornamelijk agenten die heel normaal met hun medeburgers omgaan
  Maar dit was ook echt niet normaal

  En dan vreemd vinden dan er steeds minder respect komt voor de politie en wel voor de buurtwacht die zijn vaak socialer
  Daarbij adriaantje je zegt wel over die arrestant wie de bal kaatst kan hem terug verwachten
  de politie agent mag blij wezen dat hij onherkenbaar was want dit vinden mede haarlemmers ook niet echt sociaal en hebben dan vaak liever dat zo’n persoon naar binnen vertrekt zodat hij zijn agressie/frustratie africht op zijn bureau

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 16. pannekoek
  19 juli 2010 op 09:51 | #16

  ik vind die vuist slag nergens voor nodig en dat voor een agent dat knietje die de pijnprikkel veroorzaakt oke dat is inderdaat op z,n hoogst 4sec maar ja wat wil je machtsvertoon dat knietje slaat ff de lucht uit je en werk je vanzelf mee maar wat zal ik zeggen je wordt wordt in je gezicht gespuugd door een vrouw van marokaanse kom af tot driekeer aan toe omdat ze tegen het verkeer in reed en dan alleen maar je hulp wil aan bieden en meteen je huid vol gescholden met k woorden maar goed je bied toch hulp omdat ze moeite heeft met achteruit wil je een aanwijzing geven je blijft rustig en legt uit met hand gebaar dat ze naar rechts moet sturen vliegt ze je naar de keel en spuigt in je gezicht

  gaat weg komt dan terug met fam en politie en wordt je gearesteerd wegens mishandelling terwijl je haar niet eens heb aangeraakt wordt je door de politie
  behandeld als crimineel als je tegen spreekt krijgt je een grote bek en word je hardhandig in de boeijen geslagen en afgevoerd

  dus waar gaan we heen in nederland

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 17. pppff…
  7 september 2010 op 21:52 | #17

  Man 1:12: Je doet me pijn hou me niet aan me arm vast. miljoen x
  Man 1:23: Hou me dan aan me jas vast. 3x

  duidelijk genoeg, ofniet?

  Man 2:10: Ik zet ff me fiets recht op.
  De man kennende 2:11: Hij zet ff zijn fiets recht op. 2x

  Vrouwlijke politie luisterd niet en doet maar wat.

  Oren open doen!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.