80-jarige vrouw tweemaal voor 50 euro opgelicht door dezelfde man

Geschreven door de Redactie op woensdag 7 mei 2014

Haarlem – Op woensdagmorgen hield de politie een 41-jarige Haarlemmer aan op verdenking van oplichting van een 80-jarige plaatsgenote. Op dinsdag was had de man bij de vrouw aangebeld met het verhaal dat hij zonder benzine stond en zijn vrouw op moest halen. De vrouw had de man vijftig euro geleend onder de belofte dat hij het de volgende dag terug zou betalen.

Omdat het slachtoffer het achteraf toch niet vertrouwde, had zij direct aangifte gedaan. In de veronderstelling dat zij haar geld nooit meer terug zou zien, was haar blijdschap groot toen de man zich op woensdag weer aan haar deur meldde. Hij kwam de vijftig euro terugbrengen. Omdat hij alleen een briefje van honderd had, vroeg hij de vrouw of zij vijftig euro wisselgeld had. De vrouw gaf de man het geld. Hij ging vervolgens naar zijn auto om het briefje van honderd te halen. In plaats daarvan verdween de man spoorloos.

Op basis van het door het slachtoffer opgegeven signalement, herkende de politie de mogelijke dader. Hij kon even later in zijn woning worden aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Bij babbeltrucs is het een veelgebruikte methode om een mooi en zielig verhaal op te hangen, om het slachtoffer ertoe te bewegen geld te geven. Er zijn voorbeelden genoeg. ‘Mijn vrouw moet naar het ziekenhuis en de tank van mijn auto is leeg’, of ‘Ik heb een afspraak bij uw buurman, maar hij is niet thuis, en nu heb ik geen geld voor de trein terug naar huis.’
Advies

De politie adviseert om geen geld te geven aan mensen die u niet kent. En hen zeker niet binnen te laten. Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 1-1-2

Het is handig als u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.

 1. gerb
  7 mei 2014 op 22:34 | #1

  Is dat niet dezelfde persoon als een tijdje terug ? Zal wel weer op straat lopen !!!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. Barry
  8 mei 2014 op 00:17 | #2

  Bij dit soort dingen, mogen ze best wel eens een foto van de dader plaatsen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. muggebult
  8 mei 2014 op 10:47 | #3

  idd gerb, ik heb ook een deja-vu momentje.
  zal vast dezelfde laffe oplichter zijn. Laat hem dat eens flikken bij iemand van zijn eigen leeftijd die er niet zo snel intrapt en hem nog in zijn kraag kan vatten voor hij de benen neemt.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.