Negen aanhoudingen voor openlijke geweldpleging in centrum Haarlem

Geschreven door de Redactie op donderdag 27 juni 2013

Haarlem – De politie heeft afgelopen week 9 mannen aangehouden, in leeftijd variërend van 17 tot 20 jaar, uit Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam. Deze mannen worden verdacht van betrokkenheid bij openlijke geweldpleging tegen twee jongens van 17 en 18 jaar. Op zondag 9 juni rond 04:20 uur kwamen de twee jongens, die op de fiets zaten, een groep mannen tegen in de Kruisstraat.

Beide jongens werden uit het niets van hun fiets getrokken door een aantal mannen uit de groep. Vervolgens zijn de twee jongens door de verdachten geslagen en geschopt, ook nadat zij op de grond waren gevallen. Eén slachtoffer liep onder andere breuken in zijn hand op. Het andere slachtoffer is buiten bewustzijn geraakt en heeft letsel opgelopen aan onder andere zijn gezicht.

De politie startte direct een onderzoek en deed een oproep in de media aan getuigen om zich te melden. Enkele bruikbare tips kwamen binnen waar de recherche mee aan de slag kon. Dankzij de tips en goede camerabeelden van de mishandeling kon de politie de verdachten opsporen en buiten heterdaad aanhouden.

De negen verdachten, dit zijn tevens alle verdachten, zijn gehoord en daarvan zijn er een aantal in verzekering gesteld.

 1. WikieWokkie
  27 juni 2013 op 18:30 | #1

  Ik hoop dat ze wat meer krijgen dan een tik op de vingers en een “Foei, niet meer doen hè”

  Ik ben van mening dat er eens wat harder/zwaarder gestraft moet worden. Hoor het te vaak dat dit soort personen een taakstrafje krijgen…. Aanpakken die handel en als voorbeeld stellen!!!
  Hopelijk leren ze er dan iets van en fungeren ze als voorbeeld voor anderen die dezelfde lagen normen en waarden hebben.

  Tuig….

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. Stiekemhenk
  27 juni 2013 op 22:20 | #2

  Ja dit word minimaal 10 uur taakstraf yesss!!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. new era
  27 juni 2013 op 23:57 | #3

  Nou een breuk geneest niet binnen twee weken. Dus met een beetje geluk zware mishandeling ing

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. Nick
  28 juni 2013 op 10:03 | #4

  Openlijke geweldpleging of gezamenlijke openlijke geweldpleging is het openlijk in vereniging plegen van geweld tegen personen of goederen. Het zelf plegen van geweld is sinds 2000 geen vereiste meer voor openlijke geweldpleging.[1] Een individu dat niets doet maar slechts deel uitmaakt van de groep waarin één of meer geweldplegers zitten, maakt zich niet zonder meer schuldig aan openlijke geweldpleging. Hiervoor is een werkelijke bijdrage aan het geweld vereist. Deze bijdrage hoeft niet te bestaan uit het plegen van geweld, maar kan ook bestaan uit het verschaffen van middelen of het aanmoedigen van het geweld. In de memorie van toelichting stelt de minister van justitie dat “de betekenis dat de betrokkene een bijdrage moet leveren, moet niet worden onderschat. [2]

  In lid 3 van de delictsomschrijving is bepaald dat artikel 81 buiten toepassing blijft. Artikel 81 van het Wetboek van Strafrecht: “Met het plegen van geweld wordt gelijkgesteld het brengen in een staat van bewusteloosheid of onmacht.”[3]

  Wet(boek): Strafrecht
  Artikel: art. 141 Sr
  Omschrijving: 1. Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.
  2. De schuldige wordt gestraft:
  1°. met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie, indien hij opzettelijk goederen vernielt of indien het door hem gepleegde geweld enig lichamelijk letsel ten gevolge heeft;
  2°. met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien dat geweld zwaar lichamelijk letsel ten gevolge heeft;
  3°. met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien dat geweld de dood ten gevolge heeft.
  3. Artikel 81 blijft buiten toepassing.

  Het zal inderdaad een uurtje of 10 werkstraf worden….

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. S@M
  28 juni 2013 op 11:09 | #5

  Dat is knap: Dankzij de tips en goede camerabeelden van de mishandeling kon de politie de verdachten opsporen en buiten heterdaad aanhouden.

  Kunnen de agenten terug in de tijd reizen??

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. ….
  30 juni 2013 op 22:06 | #6

  Hahah 7 van de 9 hebben niks hahaha

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. Jan
  3 juli 2013 op 11:15 | #7

  S@M :Dat is knap: Dankzij de tips en goede camerabeelden van de mishandeling kon de politie de verdachten opsporen en buiten heterdaad aanhouden.
  Kunnen de agenten terug in de tijd reizen??

  Terug in de tijd? wat bedoel je? Er staat duidelijk BUITEN heterdaad.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. Jan
  3 juli 2013 op 11:16 | #8

  S@M er staat BUITEN heterdaad…

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.