Zwaargewonde bij brand na explosie in flat Ruslandstraat in Schalkwijk

Geschreven door de Redactie op donderdag 31 mei 2012

Haarlem – Bij een brand in een flat in Haarlem-Schalkwijk zijn donderdagavond meerdere gewonden gevallen. Een van de slachtoffers raakte daarbij zwaargewond. De brand ontstond om even voor twaalf uur na een explosie in een kelderbox van een flat aan de Ruslandstraat. Direct werden meerdere brandweerwagens, ambulances en een traumahelikopter opgeroepen.

Toen een 21-jarige bewoner beneden ging kijken, raakte hij bedwelmd door de rook. De man is met ernstige brandwonden door de brandweer uit het pand gehaald en naar een ziekenhuis vervoerd.

Door de brand ontstond veel rookontwikkeling wat zich via het trappenhuis naar de bovengelegen verdiepingen verspreidde. Bewoners konden hierdoor hun woning niet meer verlaten. Met een ladderwagen zijn de bewoners van het balkon gehaald. De brandweer wist het vuur snel te blussen.

Naast het zwaargewonde slachtoffer raakte ook nog vier andere personen gewond. Zij zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere zorg. Gezien er vele bewoners geëvacueerd moesten worden kwamen ambulances uit Hollands Midden en Amsterdam assisteren.

De bewoners van de acht ontruimde woningen hebben de nacht elders moeten doorbrengen.

De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. Of er sprake is geweest van brandstichting wordt onderzocht. Mensen die iets gezien of gehoord hebben rond het tijdstip van de brand worden verzocht zich te melden bij de politie in Haarlem via 0900-8844.

Fotografie: Rowin van Diest

 1. 2 0 3 4
  1 juni 2012 op 07:56 | #1

  Echt heel veel Ambulances heb ik zien komen, zelfs voertuigen van de Marechaussee kwamen erbij, veel brandweer voertuigen en een zeer grote inzet van vele Politie eenheden zowel technisch, motor eenheden en surveillance wagens. Alles was netjes door hun afgezet en alles wegen vrij gemaakt voor Ambulances. De brug van Aalsmeer mocht zelfs niet omhoog voor het vaar verkeer wegens de aanvoer van de vele Ambulances die naar Haarlem onderweg waren.
  1 Slachtoffer is er ernstig aan toe, ga niet beschrijven hoe dat was. De brandweer is goed bezig geweest met de redding van de vele bewoners die op het balkon stonden en geen kant uit konden gaan wegens de enorme rookontwikkeling. Hopelijk zal iedereen goed & snel herstellen van alle emoties, verwondingen en schade die in de woningen aanwezig zal zijn.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. watiserdan
  1 juni 2012 op 08:37 | #2

  Explosie? woon er max 50meter vandaan en weet zeker dat ik geen boem heb gehoort, wel idd een berg ambulances polities en brandweer die als een speer kwam aanrijden.

  Explosie zal natuurlijk weer zwaar overdreven zijn, dat er iig wat aan de hand was mag duidelijk zijn.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. watiserdan
  1 juni 2012 op 08:39 | #3

  watiserdan :Explosie? woon er max 50meter vandaan en weet zeker dat ik geen boem heb gehoort, wel idd een berg ambulances polities en brandweer die als een speer kwam aanrijden.
  Explosie zal natuurlijk weer zwaar overdreven zijn, dat er iig wat aan de hand was mag duidelijk zijn.

  Wat me wel altijd opvalt is dat elke nieuws site wat anders zecht, de 1 zegt mochten weer naar huis andere krant zecht ze zijn opgevangen en mogen niet naar huis enz enz.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. Tja
  1 juni 2012 op 08:49 | #4

  Vermoedelijk mochten ze deze ochtend wel weer naar huis, maar als je net van balkon bent gehaald voor de enorme rook zullen ze je niet terug naar boven brengen, dus moesten ze zoals hier staat de nacht elders doorbrengen =)

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. ..
  1 juni 2012 op 10:04 | #5

  als er een explosie/brand was op de begane grond, waarom komt er dan rook uit de 4e verdieping??
  (tenminste, ik neem aan dat de ‘kelderbox’ niet op de 4e verdieping is.)

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. peter
  1 juni 2012 op 10:27 | #6

  lees het stukje eens goed!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. dana
  1 juni 2012 op 10:28 | #7

  Ik snap het ook niet helemaal. Woon er tegenover en de zwaar gewonde man kwam van 4 hoog volgens mij.Hoe kan hij dan zwaar verbrand zijn als de brand in de kelder was. En zwarte dikke rook kwam eerst voordat de brandweer en zo er waren ook alleen uit het raam van 4 hoog vandaan.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. dana
  1 juni 2012 op 10:38 | #8

  Of hij heeft beneden de brand geblust en is toen terug gegaan naar zijn woning en heeft het raam open gezet om de rook weg te krijgen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 9. ..
  1 juni 2012 op 12:02 | #9

  peter, er staat toch echt kelderbox. ja rookontwikkeling, daardoor konden ze niet weg. maar die rook is er dan toch ook op de 1e, 2e en 3e etage. op de foto zie je duidelijk alleen op de 4e etage rook.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 10. watiserdan
  1 juni 2012 op 12:49 | #10

  .. :peter, er staat toch echt kelderbox. ja rookontwikkeling, daardoor konden ze niet weg. maar die rook is er dan toch ook op de 1e, 2e en 3e etage. op de foto zie je duidelijk alleen op de 4e etage rook.

  Dit kwam door een raam en deur van woning de openstond met gevolg rook in huis.

  Vanmiddag nog ff langs gefiets maar is behoorlijk ravage daar.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 11. dana
  1 juni 2012 op 13:22 | #11

  Rtv noordholland heeft een tekst dat logischer is dan bovengenoemde en abradio.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 12. peter jan
  1 juni 2012 op 15:21 | #12

  ik woon er naast en heb helemaal niks gehoord

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 13. 2 0 3 4
  1 juni 2012 op 17:01 | #13

  Het was zojuist op het nieuws, volgens een woordvoerder van de Woningbouw was er iemand snachts bezig aan het sleutelen in een box aan een scooter, door onbekende oorzaak vatte deze vlam en raakte de man zwaargewond met ernstige brandwonden. De brand is beneden ontstaan waardoor bewoners door de hevige rookontwikkeling niet naar beneden konden gaan. Veel bewoners hebben de nacht door gebracht bij familie anderen allemaal in de van de Valk Hotel. Volgens de woordvoerder kunnen ruim 7 gezinnen vandaag weer terug keren, nadat alles weer schoon is gemaakt. 1 woning is ontruimd en mag niet meer worden bewoond. Waarschijnlijk de woning die zich boven de box bevind. Alles is te zien op TVNH.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 14. 2 0 3 4
 15. 023
  1 juni 2012 op 18:08 | #15

  Ik woon er naast , ik heb gehoord dat die jonge bezig was met sleutelen aan zijn motor met zijn vrienden. En dat er wat mis was gegaan en daardoor brand was onstaan. & die bewoners mochten net nog weer naar binnen

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 16. Daan
  1 juni 2012 op 18:55 | #16

  Rook is erg warm en stijgt op, als dit zich bovenin het trappenhuis ophoopt, loopt de temperatuur op. Misschien dat de mensen de voordeur op de verdieping opende en direct de rook in de woning kregen. De rook verspreidt zich snel door de woning en vat misschien zelfs eventjes vlam door de nieuwe zuurstof. Vervolgens vlucht je naar het balkon en ontsnapt de rook door het raam/balkondeur als een soort schoorsteen door het hele trappenhuis.

  En daarom kan je op de 4e verdieping ernstig gewond raken…

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 17. errrzzzz
  1 juni 2012 op 20:35 | #17

  Ik zal t ff uitleggen..ik woon er tegenover..iemand in de box zat aan zijn moter te sleutelen…toen ontplofte er iets…en is de brand.via de boxen naar de trappenhuis en via daar omhoog in woningen gegaan..
  Zag die man er brandend eruit gehaald worden..en een verbrande moter..was echt heel erg om te zien..
  Wat nog erger was was dat de politie 2 keer langs reed..duurde ff voor ze er waren…
  Na de knal ging namelijk iedereen op balkon staan en toen roken ze rook.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 18. watiserdan
  1 juni 2012 op 21:46 | #18

  errrzzzz :Ik zal t ff uitleggen..ik woon er tegenover..iemand in de box zat aan zijn moter te sleutelen…toen ontplofte er iets…en is de brand.via de boxen naar de trappenhuis en via daar omhoog in woningen gegaan..Zag die man er brandend eruit gehaald worden..en een verbrande moter..was echt heel erg om te zien..Wat nog erger was was dat de politie 2 keer langs reed..duurde ff voor ze er waren…Na de knal ging namelijk iedereen op balkon staan en toen roken ze rook.

  Logisch ook word allemaal zo goed aangegeven hier in Haarlem + nog overal wegwerkzaamheden, maakt het zoeken niet echt makkelijk.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 19. 2 0 3 4
  2 juni 2012 op 21:02 | #19

  Iedereen die denkt dat je gratis belt naar 112 hebben het allemaal mis.
  Mijn buren hebben het ondervonden, het telefoongesprek met de 112 meldkamer hebben ze een rekening voor ontvangen van €. 35,00 er is met spoed een ambulance gekomen en hebben haar man van de Warschaustraat naar het EG aan de Boerhaavelaan gebracht, hiervoor kreeg ze een rekening van €. 480,00.. Onthoud dus goed je belt wel gratis met je telefoon naar 112, maar het gesprek kost je dus €. 35,00 !!!
  Een taxi van Warschaustraat naar de Boerhaavelaan zou ongeveer €. 15,00 hebben gekost !!
  Wil dit even delen met iedereen…

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 20. Diemux
  2 juni 2012 op 23:09 | #20

  Maar ja, een taxi is geen ambulance ;). Alles kost geld, maar daar heb je een verzekering voor.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 21. Helma
  4 juni 2012 op 19:37 | #21

  Ik vind het vreselijk wat ee is gebeurd, eigenlijk is het te erg dat er geen andere vluchtwegen zijn op dit soort flats ? mijn sterkte gaat uit naar iedereen !!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 22. lisa
  5 juni 2012 op 16:22 | #22
 23. Arie
  11 juni 2012 op 12:14 | #23

  Het is verschrikkelijk slecht geregeld met vlucht routes in de flats in Schalkwijk.
  Ik woon er zelf ook op een, als daar de nood aan de man is kan ik wel 1 verdieping omhoog?!? vluchten.

  Ik weet niet hoe het met andere mensen is, maar ik wil, als er brand is, graag de flat uit! En niet er verder in.

  Woningbouw is er onverschillig over. Schandelijk!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 24. anne
  12 juni 2012 op 11:39 | #24

  Vreselijk wat er gebeurd is,ik heb de bovenstaande stukjes gelezen,het steekt mij wel dat er bij zo,n verhaal een stukje wordt geschreven over kosten die 112 zou rekenen..
  Er is een jongen voor z,n leven aan het vechten vind dit niet gepast om dan zo,n stukje te plaatsen.Wat is de bedoeling?Hadden mensen niet 112 moeten bellen?Wij kennen deze jongen en wij hopen dat hij ooit uit het ziekenhuis komt.Wij wensen de famielie ook veel sterkte toe.Groetjes Anne en Peter

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.