Politie houdt drie verdachten aan na misplaatste grap op Nova College

Geschreven door de Redactie op woensdag 16 mei 2012

Haarlem – De politie heeft woensdag drie verdachten aangehouden bij het Nova College aan de Tetterodestraat. Rond 10:30 uur werd bij de politie gemeld dat er iemand met een vuurwapen de school was binnen gegaan. Direct werd met meerdere eenheden gereageerd op deze melding. Op basis van de verklaring van een getuige werd vrij snel een eerste verdachte aangehouden.

Omdat er sprake was van een mogelijk vuurwapen werd het onderzoek voortgezet in de school, waarbij ook leerlingen werden gefouilleerd. Rond het middaguur kwam uit onderzoek naar voren dat er sprake was van een misplaatste grap.

De melder/getuige werd vervolgens ook aangehouden. Een derde verdachte is aangehouden voor mogelijke betrokkenheid. De drie, Beverwijkers van 16 en 17 en een 17-jarige Amsterdammer, zijn overgebracht naar een politiebureau en ingesloten voor verhoor.

De politie is bijgestaan door politiehonden om zo snel de school te kunnen screenen op een mogelijk vuurwapen. Doordat het een valse melding betrof is dit uiteraard niet aangetroffen.

De politie onderzoekt, in afstemming met het Openbaar Ministerie of de kosten van deze kostbare operatie kunnen worden verhaald op de verdachten.

Fotografie: Michel van Bergen

 1. Tim
  17 mei 2012 op 00:44 | #1

  Valse melding? Ik zie op de laatste foto ten minste drie personen met een vuurwapen. Die meest rechtse verlinkt degene die in het midden staat zelfs!

  Allemaal gekkigheid!

  Misschien een valse melding gedaan i.v.m examens?

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. 2 0 3 4
  17 mei 2012 op 08:54 | #2

  Laat deze drie personen maar alle kosten betalen, heb liever dat hun moeten boeten voor hun daden dan de hele gemeenschap moet mee betalen voor deze flauwe grappen.

  Kunnen hun ouders het niet betalen, zet de kosten opzij en als de drie grapjassen straks gaan werken weten ze waarvoor ze mogen werken. Gelukkig gebeurde er elders niets ernstigs anders was daar misschien te weinig politie voor, grapjassen die in het algemeen van deze valse meldingen doen moet voortaan altijd aangepakt en belast worden met de kosten die dit meebrengen. Is de enige manier om dit de kop in te drukken.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. clifford
  17 mei 2012 op 10:17 | #3

  belachelijk om meteen die kostten te verhalen de politie doet gewoon ze werk nou hadden ze eindelijk is wat te doen ipv rondjes rijden en bekeuringen uitdelen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. Bjar
  17 mei 2012 op 10:24 | #4

  Clifford, wordt eens wakker in de echte wereld man. Dat jij nou “onschuldig” binnen bent gehouden een keer kunnen anderen niets aan doen. De volgende keer doen ze het weer en ondertussen wordt aan de andere kant van de stad een overval gepleegd… dit soort grappen moet je niet maken, dat noemen ze normen en waarden, zegt jou dat wat?

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. Odin50
  17 mei 2012 op 13:34 | #5

  @ Bjar helemaal de juiste reactie, er staan ook 2 hele domme reacties, BOVEN die van u. C&T

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. Ad
  18 mei 2012 op 13:01 | #6

  Deze snotneuzen moeten een behoorlijke en zichtbare!! taakstraf krijgen en het liefst met de vakantie’s met daar bovenop een pittige boete. Ja, vrij normaal is het de kosten te verhalen, op deze knulletjes, na een valse melding.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. Tim
  18 mei 2012 op 16:23 | #7

  @Odin50

  Anders neem je nog een slok azijn? Er zijn geen doden of gewonden gevallen dus een grapje moet kunnen…

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. Diemux
  18 mei 2012 op 22:42 | #8

  Tim :
  @Odin50
  Anders neem je nog een slok azijn? Er zijn geen doden of gewonden gevallen dus een grapje moet kunnen…

  Nee, een wapen op school is geen grapje.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 9. Mike
  19 mei 2012 op 07:29 | #9

  @ Tim Als iedereen dit soort grappen zou uithalen, zou het er niet veiliger op worden.
  Op de echte meldingen komen dan minder hulpdiensten ter plaatsen en dat kan grote gevolgen hebben op de veiligheid / gezondheid van de mensen.

  Ik zou het wel grappig vinden als jij de politie straks hard nodig hebt, en ze dan ergens anders met veel eenheden op een valse melding af moeten komen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 10. hoi!!!
  19 mei 2012 op 17:58 | #10

  hier maak je geen grappen over, weet niet of jullie het verhaal van (ik geloof) peter en de wolf kennen? hij roept 9x dat er een wolf aankomt, de buurt komt hem redden maar er is geen wolf. de 10de x roept hij weer dat er een wolf komt, de buurt komt nu niet naar buiten maar er is wel echt een wolf. peter (geloof dat die zo heten) wordt opgegeten. dit is precies het zelfde, na 10x neemt de politie het misschien minder serieus. verder kost het de maatschappij ook alleen maar geld want het is niet gratis om 5-6 auto’s uit te laten rukken. de reactie dat als er nu ergens anders iets gebeurt was daar misschien geen politie meer voor was slaat alleen nergens op want bij dit soort dingen zorgen ze altijd dat er nog genoeg mankracht over is voor andere meldingen. als er echt geschoten zou zijn sturen ze dan pas meer mensen er op af (ik geef toe, meestal is het dan eigenlijk te laat en kan je beter de ambulance laten komen).

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 11. vrijdenker
  23 mei 2012 op 18:14 | #11

  Het lijkt mij redelijk dat de verdachten ook de rekening krijgen van de kosten welke de school heeft gemaakt, zoals gemiste lesuren, docenten die niet konden lesgeven, administratiekosten etc. Deze kosten kunnen worden civiel worden gevoegd in de stafzaak en in het vonnis worden opgenomen.

  Weliswaar kan je van een kale kip niet plukken, maar het is goed dat ‘leerlingen’ hiervan ook kunnen ‘leren’.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.