Politie grijpt in bij illegale pokeravonden in voetbalkantine: 18 aanhoudingen

Geschreven door de Redactie op donderdag 6 oktober 2011

Haarlem – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag na een omvangrijk onderzoek naar witwassen, hennephandel en illegaal gokken in totaal 18 verdachten aangehouden. Dertien van de verdachten werden aangehouden in het gebouw van voetbalvereniging Young Boys, de overige 5 verdachten zijn aangehouden op diverse locaties in Haarlem.

Het onderzoek is verricht onder leiding van het Openbaar Ministerie en in nauwe samenwerking met de gemeente Haarlem en de Belastingdienst.

In het gebouw van voetbalvereniging Young Boys, gelegen aan het Tennispad in Haarlem, heeft de politie om 02:30 uur bij een georganiseerde pokeravond 13 verdachten aangehouden. Het gaat om 2 vrouwen en 11 mannen. Het pokeren vond daar wekelijks plaats. Uit onderzoek van de politie blijkt dat bij het pokeren aanzienlijke bedragen werden ingezet. De organisatie van de pokeravonden was mede in handen van een 50-jarige man uit Haarlem. Hij was aanwezig bij de pokeravond en is aangehouden op verdenking van illegaal gokken, witwassen en hennephandel. De man had geen vergunning om dergelijke activiteiten te mogen organiseren. De meeste verdachten zijn ook betrokken bij het reilen en zeilen van de club.

Assistentie Belastingdienst
De andere verdachten zijn door de politie aangehouden in verband met illegaal pokeren, en overgebracht naar het bureau. Zij zijn afkomstig uit Haarlem, Amsterdam, Bennebroek en Zaandam en variëren in leeftijd tussen de 21 en 57 jaar. Eén van de aangehouden verdachten is een bestuurslid van voetbalvereniging Young Boys. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij illegaal gokken én bij witwassen. Twee anderen zijn voormalige bestuursleden van Young Boys, zij zijn tevens aangehouden voor witwassen. De politie heeft een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen. Specialisten van de Belastingdienst hebben de politie geassisteerd bij het onderzoek naar illegaal gokken.

Sluiting voetbalkantine en bestuurskamer
Op last van burgemeester Schneiders van de gemeente Haarlem zijn de kantine en de bestuurskamer van voetbalvereniging Young Boys met onmiddellijke ingang gesloten. Dit is gebeurd in het belang van de openbare orde, die als gevolg van de overtreding van de wet op de kansspelen ernstig is verstoord. Burgemeester Schneiders: “(…) Ik vind het buitengewoon ernstig dat het sociale karakter van zowel de voetbalkantine als de bestuurskamer is misbruikt door het organiseren van illegale pokeravonden.” De sluiting van de kantine is aangekondigd met posters, die zijn bevestigd aan het pand van de voetbalvereniging. De kleedkamers van de voetbalvereniging blijven wel toegankelijk voor de (jeugd)spelers van Young Boys.

Witwassen en hennephandel
In hetzelfde onderzoek is ook onderzoek gedaan naar witwasssen en hennephandel. Daarbij zijn 5 verdachten aangehouden. Het gaat om twee vrouwen uit Haarlem, respectievelijk 44 en 51 jaar oud. Daarnaast zijn door de politie drie mannen uit Haarlem aangehouden: 30, 48 en 52 jaar oud. Alle verdachten zijn tussen 06:00 en 06:30 uur aangehouden op verdenking van witwassen en hennephandel. Bij de aanhoudingen heeft de politie onder andere tientallen kilo’s hennep, 3 auto’s, 1 motor en een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen. De eerder genoemde 50-jarige organisator van de pokeravonden is ook aangehouden op verdenking van witwassen en hennephandel. Ook 4 bij de pokeravond aangehouden verdachten worden ervan verdacht betrokken te zijn bij hennephandel en witwassen. Onder hen bevindt zich ook het bestuurslid van Young Boys.

Samenwerking RIEC
Onder leiding van het Openbaar Ministerie heeft de politie Kennemerland in het onderzoek nauw samengewerkt met de gemeente Haarlem en de Belastingdienst. Dit gebeurt op basis van een convenant dat is ondertekend door alle betrokken partners in het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC). Het RIEC is een samenwerking tussen strafrechtelijke en bestuurlijke partijen. Deelnemers aan het RIEC zijn onder andere gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Arbeidsinspectie, SIOD en FIOD. In het kader van genoemde samenwerking faciliteert en stimuleert het RIEC de informatie-uitwisseling tussen verschillende partners. In heel Nederland zijn verschillende RIEC’s actief, die een landelijk netwerk vormen.

Fotografie:

 1. Marco
  7 oktober 2011 op 12:02 | #1

  Vandaag op het nieuws gezien:
  Met betrekking tot de eventuele witwas-praktijken, het betreft hier dan niet de voetbalshirts.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. tip[per
  7 oktober 2011 op 23:11 | #2

  die 50 jarige is ook eigenaar van 2 cofeeshops en is eigenaar van youngboys maar niet op papier hij werkte vroeger samen met holleeder en andere hoge criminelen

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. tip[per
  7 oktober 2011 op 23:13 | #3

  die witte auto die je ziet is van zijn zoon

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. meneer voor jou
  11 oktober 2011 op 23:26 | #4

  zeg maar dag tegen de auto van je zoon!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. peter
  13 oktober 2011 op 20:11 | #5

  meneer
  ben blij dat jij geen rechter bent en die man ligt hier echt niet wakker van.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.