Fietsster lichtgewond na botsing met Zuidtangent-bus in centrum Haarlem

Geschreven door Rowin van Diest op dinsdag 4 oktober 2011

Haarlem – Een fietsster is dinsdag aan het begin van de avond lichtgewond geraakt op de Gedempte Oude Gracht. Om even over zeven uur wilde de vrouw de Gedempte Oude Gracht oversteken maar kon niet meer op tijd remmen voor een Zuidtangent-bus en raakte met haar fiets de achterkant van de bus.

De hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse om de vrouw eerste hulp te verlenen. Na de eerste zorg is de vrouw met lichte verwondingen voor verdere zorg overgebracht naar het ziekenhuis.

De buspassagiers konden overstappen in een andere bus. Het overige verkeer ondervond weinig hinder van het ongeval en kon via de andere rijbaan het ongeval rustig passeren.

Fotografie: Rowin van Diest

 1. ronnie1963
  4 oktober 2011 op 20:06 | #1

  Weer een ongeval met een Zuidangent bus, zou dit ongeval iets te maken kunnen hebben
  met de snelheid waarmee de heren/dames buschauffeur soms over de gedempte oude gracht heen scheuren…..

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. rob
  4 oktober 2011 op 20:13 | #2

  hee ronnie

  Even goed lezen dit heeft absoluut niks met snelheid te maken, maar te maken met het feit dat de fietser en voetgangers daar niet goed opletten. De fietser kwam tegen de achterkant van de bus. hoop dat het verder goed gaat met het slachtoffer.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. Kees
  4 oktober 2011 op 20:37 | #3

  Natuurlijk reed deze bus niet te hard, misschien te zacht zelfs ! Waarom altijd de chauffeurs de schuld van te hard rijden krijgen is mij trouwens een raadsel. Onlangs zag ik zelf een ongeluk gebeuren met de Zuidtangent en dat kwam duidelijk doordat het rode licht genegeerd werd. Echter de chauffeur werd op dit forum meteen weer belast met te hard rijden.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. mariska
  4 oktober 2011 op 23:05 | #4

  Ik zat in die bus.. Achterin weliswaar.. Maar de bus reed te hard voor zon gevaarlijk stuk met overstekende winkelende mensen.. Wil verder wel opmerken dat door zon remactie als de chauffeur moest doen, het echt heel erg gevaarlijk is om middenachterin te zitten. Ik vloog bijna de bus door. Daar moeten ze ook wat aan doen!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. Henk
  4 oktober 2011 op 23:11 | #5

  Ik zat ik de bus en in dit geval heeft het ook wel wat te maken met de snelheid van de buschauffer. De man reed namelijk erg hard en had ook nooit optijd kunnen remmen voor deze dame.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. Tim
  4 oktober 2011 op 23:23 | #6

  Ik zat niet in de bus en gelukkig ook nooit. Haha.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. Tol
  4 oktober 2011 op 23:28 | #7

  Het was voor me neus gebeurt ik heb de fietser geholpen en de 112 gebeld en kees er is daar
  geen rodelicht dus ga geen opmerking maken waar je niks van weet
  ten 2 de buschauffeur reed door stopte bij de halte zo een 30 meter afstand terwijl de dame midden op de weg lag! en iedereen die het zag liep omheen en handje helpen was teveel gevraagd de bus reed ook hard gedempte ouwde gracht is 30km baan maar daar hebben de bus chauffeurs laks aan dat is een feit…

  Mijn excuuses voor spelfouten reageer namelijk via mobiel

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. Diemux
  4 oktober 2011 op 23:43 | #8

  De snelheid van een bus is vaak erg lastig in te schatten van binnen als van buiten. Een bus lijkt vaak zeer hard te gaan (60-70 voor het gevoel) terwijl hij in feite maar rond de 50 rijdt.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 9. willems
  5 oktober 2011 op 00:15 | #9

  het kruispunt daar is veranderd, vroeger was het veel veiliger, stoplichten zijn weg! het is super gevaarlijk daar. zit daar vaak op terras zie echt gevaar! het is er zeker niet beter op geworden.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 10. Marco
  5 oktober 2011 op 09:33 | #10

  @mariska

  @Henk
  Ik ben heel blij dat nu eindelijk ook anderen dan ik geconstateerd hebben dat de bussen van de zuid-tangent dus wel degelijk en ook regelmatig te hard rijden.

  @Diemux
  Al eerder gemeld dat een bestuurder van een zogenaamd sterk voertuig ten alle tijden als eerste verantwoordelijk wordt gesteld bij een ongeval.

  Verder nog dit, afgezien van het feit of er daar ter plaatse al dan niet een snelheidslimiet geld, vind ik dat er daar altijd te hard gereden wordt.
  Het wegdeel ter plaatse (verwulft) , is aangemerkt als voetgangers (fietsers) gebied.
  Dit kan men afleiden aan de kleur van de bestrating (rood).
  Dus alle (gemotoriseerde) voertuigen dienen daar hun snelheid dusdanig aan te passen dat ze geen gevaar veroorzaken voor de zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers.

  Eigenlijk vind ik dat ze het hele openbare vervoer (met name bussen) in dat deel van het centrum moeten verbieden.
  Laat ze lekker via het Houtplein rijden (ruimte zat) en aan de andere kant via het station of iets dergelijks.
  Dat scheelt mijns inziens al een hoop gedonder.
  En zet dan voor het verwulft van die taxibusjes (pendeldienst) in.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 11. Bas
  5 oktober 2011 op 09:36 | #11

  Hoe hard of zacht de bus ook reed.. de fietser heeft haaientanden.. dus altijd stoppen ook al komt er niets aan.. en @Mariska waar haal je in godsnaam vandaan dat de bus te hard reed??? je zat in de bus dus hoe haal je het in je hoofd dat te zeggen?? me zoon zat er ook in en die zei dat de bus voor het rode licht stond en net opgetrokken was en dus niet harder reed dan 30 , dus of je zoekt sensatie of je heb totaal geen snelheidsgevoel… fietser is gewoon fout hoe hard het ook klinkt.. haaientanden is bus voor laten heel simpel.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 12. ronnie1963
  5 oktober 2011 op 10:28 | #12

  Beste Rob,
  Dan is het deze keer misschien niet de snelheid van deze bus geweest, maar je wil toch niet beweren dat de bussen van de zuidtangent zich altijd netjes aan de snelheid houden en dat ze nooit asociaal hard rijden over de gedempte oude gracht en ook op bv de Europaweg ???
  Hopelijk gaat het inmiddels beter met het slachtoffer

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 13. ronnie1963
  5 oktober 2011 op 10:30 | #13

  Beste Diemux,

  Zelfs 50 km per uur is veel te hard in de stad. !

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 14. Marjolein
  5 oktober 2011 op 13:37 | #14

  Ja hoor, ga maar weer lekker zeiken over de zuidangent bussen die volgens jullie allemaal te hard rijden.
  Tis toch raar dat hun altijd de schuld krijgen, ga eens mee met de bus en dan een keer een hele avond, dus niet eventjes van huis naar werk. Kijk eens hoeveel die mannen en vrouwen meemaken op een dag. Mensen zijn kuddedieren, steken zomaar over, kijken niet uit, hebben alleen maar ook voor hun mobieltjes en ipods.

  Maar blijf gerust zo doorzeiken over de zuidangent, hopelijk schrappen ze die lijn dan. Kijken hoe jullie dan reageren. Want dan is iedereen ineens afhankelijk.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 15. Mike
  5 oktober 2011 op 17:40 | #15

  @Tol
  Helaas is de 30 Km alleen bij het kruispunt van de kleine houtstraat van kracht.
  na deze kruizing vervalt de snelheid omdat het geen zone bord is.

  Sinds de herinrichting bij de V & D is de veiligheid van de voetgangers en fietser afgenomen
  Nu moet je in 1 keer 2 rijbanen over steken, terwijl je voorheen dit per rijbaan kon doen en bij het millennium gebouw veilig kon staan om het verkeer van de andere kant te bekijken.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 16. rob
  5 oktober 2011 op 21:36 | #16

  Ach ja iedereen kan zeggen en beweren wat ze willen, maar gelukkig zijn de gelede bussen uit gerust met camera’s en kunnen ze precies nagaan welke snelheid de bus reed.

  dus de mensen die daar overgaan weten de waarheid, maar zullen deze niet naar buiten brengen denk ik ter veiligheid van de chauffeur of het slachtoffer.

  En de opmerking van dat iedereen lekker door moeten blijven zeiken want de schrappen ze vanzelf een keer de bussen vindt ik wel een waarheid. Zodra de bussen vervallen dan loopt iedereen weer te zeiken dat er geen goede openbaar vervoer is. Indien de bussen uit de stad worden geweerd en er worden kleine busje in gezet hoe lang duurt het dan voordat deze chauffeurs overal de schuld van krijgen en mensen gaan dan ook klagen omdat er niet zoveel mensen in zo’n busje kunnen

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 17. Wdjzw
  6 oktober 2011 op 03:13 | #17

  Ik zat precies bij het raam waar de vrouw tegen het raam aanfietste. De snelheid van de bus was zeker niet hard. De chauffeur reed lekker rustig, aangepast en zeer comfortabel. Die vrouw fietste gewoon klakkeloos tegen de bus aan. Ze kon gewoon niet remmen dat was duidelijk te zien.

  De fietser had haaientanden, ze had daar maar rekening mee moeten houden, basta…!

  Chauffeurs van de Zuidtanget; jullie zijn beroepschauffeurs, jullie weten wat jullie doen, zonder jullie zijn we nergens !

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 18. Kimberly
  6 oktober 2011 op 10:25 | #18

  Het is daar ook een vreselijk kl…… oversteekpunt. als je vanuit de Koningsstraat komt kan je bijna niet zien wat er van links aankomt rijden, al dan niet met te hoge snelheid, bussen, auto’s, vrachtwagens het maakt niet uit.
  Is gewoon levensgevaarlijk geworden.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 19. nous
  7 oktober 2011 op 14:38 | #19

  Al meerdere malen meegemaakt dat voetgangers en fietsers zonder te kijken oversteken, omdat ze er simpelweg vanuit gaan dat ze wel opgemerkt worden… De chauffeurs rijden soms te hard, dat kan iedereen wel beamen, maar in dit geval is het de onoplettendheid van degene op de fiets… Het is een harde les om te leren, ik hoop dat het goed gaat met diegene.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.