25 drankrijders aangehouden bij grote alcoholcontrole in Haarlem

Geschreven door de Redactie op zaterdag 15 oktober 2011

Haarlem – De politie in Haarlem heeft vrijdagavond en – nacht tijdens twee alcoholcontroles in Haarlem 438 bestuurders laten blazen. Tijdens deze controles tussen 22:00 en 06:00 uur op de Spanjaardslaan en de Schipholweg werden 25 drankrijders aangehouden en 3 rijbewijzen ingevorderd van bestuurders die zwaar onder invloed van alcohol verkeerden.

Deze 3 bestuurders zijn hun rijbewijs voorlopig kwijt.

De drankrijder met ‘de grootste slok op’ bleek maar liefst 4x de maximale limiet te hebben overschreden. Deze man reed overigens met een ongeldig rijbewijs die hij al een aantal jaar geleden had moeten inleveren. De politie heeft zijn autosleutels afgenomen en deze meegenomen naar het politiebureau. Dit, omdat het vermoeden bestond dat de man na zijn aanhouding weer in zijn auto zou gaan rijden.

Doel van deze alcoholcontroles
De politie in Haarlem wil met deze gerichte alcoholcontroles aantonen dat rijden onder invloed niet getolereerd wordt. Met 22 politiemensen werd daarom op twee locaties in Haarlem gecontroleerd. Verkeersongevallen met als oorzaak drank, zijn de meest ernstige ongevallen. Daarom is de politie er alles aan gelegen om hier streng op te controleren.

Drankrijders regelmatig veroorzakers van ongevallen
In het weekend van 7, 8 en 9 oktober jl. vonden in de regio Kennemerland vier verkeersongevallen plaats waar drankrijders bij betrokken waren. Twee van hen reden na de aanrijding verder, zonder hun identiteit bekend te maken.

Het is niet verstandig om onder invloed van alcohol te rijden. De eigen veiligheid en die van anderen staat op het spel. Daarnaast staan er stevige boetes op rijden onder invloed. Bij een promillage boven de 0,5 promille (beginnende bestuurders boven de 0,2 promille) is het verboden om verder te rijden. Na een ongeval wordt het nog veel vervelender. Denk daarbij aan het kwijtraken van het rijbewijs. En zelfs aan forse taak- en gevangenisstraffen. Verzekeraars zullen de veroorzaakte schade verhalen, als blijkt dat de bestuurder onder invloed heeft gereden. In de meeste gevallen betekent dit een persoonlijk faillissement.

Drankrijders raken na 2 veroordelingen het rijbewijs helemaal kwijt
Vanaf 1 juni 2011 is een puntensysteem rijbewijzen voor alcohol ingevoerd. Dit houdt in dat wanneer iemand binnen 5 jaar 2x door de rechter wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol, deze het rijbewijs kwijt raakt en niet meer mag rijden. Bij de tweede overtreding moet het promillage dan wel meer dan 1,3 zijn. Of er moet sprake zijn van een weigering om mee te werken aan het alcoholonderzoek. Na de periode van de rijontzegging moet opnieuw rijexamen gedaan worden. Dit puntensysteem geldt alleen voor het rijden onder invloed van drank en geldt voor zowel ervaren als beginnende bestuurders.

Zoek een BOB!
100% BOB = 0% op! De politie kondigt regelmatig aan dat er gecontroleerd wordt op het rijden onder invloed van alcohol, o.a. via twitter en facebook. Ondanks het grote draagvlak voor alcoholcontroles, worden toch nog dagelijks drankrijders aangehouden. Als u van plan bent om te drinken, zorg dan vooraf voor uw vervoer.

Geen reacties mogelijk.