Voetganger gewond na botsing met Zuidtangent-bus op Europaweg

Geschreven door Rowin van Diest op dinsdag 13 september 2011

Haarlem – Een voetganger en een Zuidtangent-bus zijn dinsdagmiddag met elkaar in botsing gekomen. Rond half een reed de bus over de Europaweg in Haarlem-Schalkwijk toen het mis ging. Bij de oversteekplaats zag een 36-jarige Haarlemse voetganger de bus over het hoofd en werd aangereden. Hulpdiensten kwamen direct ter plaatse om hulp te verlenen.

De voetganger is na eerste zorg door het ambulancepersoneel overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere zorg. Het slachtoffer was gelukkig nog wel aanspreekbaar en heeft er in ieder geval een gebroken been aan overgehouden.

Politieagenten hebben een verklaring van enkele getuigen opgenomen.

Fotografie: Rowin van Diest

 1. Mug
  13 september 2011 op 13:50 | #1

  Nieuwe overgang met nieuwe voetgangers stoplichten
  En nog ziet men de zuidtangent niet aankomen…

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. arie
  13 september 2011 op 13:53 | #2

  Nieuwe bussen met gigantische remblokken en nog weten ze een voetganger te raken……

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. René
  13 september 2011 op 13:57 | #3

  arie :
  Nieuwe bussen met gigantische remblokken en nog weten ze een voetganger te raken……

  Ooit gehoord van langere remweg??

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. Angela
  13 september 2011 op 13:59 | #4

  Je bent toch wel heel erg scheel als je de zuidagent niet ziet aankomen!! Je weet toch dat die bus daar rijd!!! En iedereen maar zeiken op die bus, laat die bus toch eens met rust je moet gewoon beter kijken als je oversteekt!!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. Bas
  13 september 2011 op 14:05 | #5

  Ik woon vlak bij deze halte en het is echt niet de schuld van die bussen hoor! je moest eens zien hoeveel mensen da het uitstappen of voor het instappen even denken snel over te steken.. zijn gewoon veilige haltes , de mens maakt het gevaarlijk.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. MHITV
  13 september 2011 op 14:34 | #6

  99 van de 100 aanrijdingen met een Zuidtangent/Bus…is de schuld van de medeweggebruiker/voetgangers !!

  Gewoon een feit!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. Natas
  13 september 2011 op 14:49 | #7

  Ik zat in de bus die die man geschept heeft. Deze man wou tussen 2 bussen door oversteken. er kwam een zuidangent vanaf schalkwijk en deze bus vanaf centrum. De 300 van schalkwijk zag hij wel en de chauffeuse in kwestie ramde nog op de toeter. Geef niet de bus de schuld. Het zijn de mensen die niet uitkijken!!! En denken nog snel over te kunnen steken.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. Haarlemmer
  13 september 2011 op 15:13 | #8

  Of de voetganger of de bus het nou schuld is weet niemand. Hier kan ook niemand over speculeren.
  Alle haltes zijn heel veilig dus eigenlijk zou er nooit zoeits kunnen gebeuren.
  Maar… de Zuidtangent chauffeurs rijden af en toe wel extreem asociaal. Al loopt er een voetganger door het rood en ze zien het aankomen ze rijden gewoon keihard door.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 9. hoi!!!
  13 september 2011 op 16:17 | #9

  Ik wil je niet de chauffeur/chauffeuse de schuld geven. Maar het is volgens mij niet de eerste keer dat er op deze plek iemand aangereden is, er hangt vOlgens mij ook een foto van een jongeman die daar doodgereden is! Nogmaals ik zeg niet dat de bus de schuldige is maar volgens mij is er dan toch wel iets mis op die plek. Al dan niet onoverzichtelijk voor voetgangers of toch wel de bus die te hard rijdt of niet goed uitkijkt.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 10. Boeing
  13 september 2011 op 17:20 | #10

  laten ze dan een soort een soort electrische begrenzer maken op die bussen die ervoor zorgen dat ze een lagere snelheid krijgen op die nare europaweg en azieweg. kom vaak in schalkwijk en zie die bussen af en toe flink doorscheuren daar. misschien dat het helpt om het aantal ongelukken met de zuidtangent te verminderen

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 11. bart haarlem
  13 september 2011 op 17:23 | #11

  goeden middag .is al de zoveelste keer dat er een aangereden wordt .de eerste was een vrouw die dood gereden is .en de tweede is er goed van af gekomen. maar wil ff zeggen dat er veel te hard gereden wordt, en dat de bellen en toeters niet hard genoeg zijn. maar je moet inderdaad goed uit kijken daar .maar nogmaals er word veel en veels te hard gereden op dat stuk. het is onoverzichtelijk. autos rijden regelmatig de busbaan op, en als voetgangers moet je drie stop lichten passeren om aan de overkant te komen.

  en dat is het punt. mensen denken dat je maar 1 knopje in hoef te drukken . en dan zo door kunnen lopen .en dat is niet het geval dus gemeente haarlem… doe er wat aan zo dat er niet meer slachtoffers kunnen vallen. groetjes bartuit haarlem.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 12. Mike
  13 september 2011 op 17:45 | #12

  Mensen die haast hebben kan je niet stoppen ( mensen die niet ff kunnen wachten hebben haast )
  zet lichten neer en ze lopen door rood
  plaats slagbomen en ze klimmen er overheen of gaan er onderdoor
  bouw een tunnel en ze gaan voor de korste route

  Wat voor maatregelen moeten we allemaal nemen omdat een bepaalde groep mensen ( haastige mensen ) de regels van het verkeer aan hun laars lappen

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 13. Jorfa
  13 september 2011 op 18:34 | #13

  Een voetganger mag alleen oversteken als er een lege plek voorbij komt,zo simpel is dat met oversteken!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 14. Wat
  13 september 2011 op 19:19 | #14

  een gebrabbel. Al rijden de bussen 20 km/u dan nog proberen mensen snel over te steken/ tussen de bussen door. Je steekt over als het vrij is.

  Weetjewel zoals vroeger. Links, rechts en nog is links. Desnoods nog een keer.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 15. Buurtbewoner
  13 september 2011 op 19:27 | #15

  Oja natuurlijk…het ligt weer aan de snelheid van de bus…oude discussie. Die rode bussen lijken harder te rijden dan die groene…hou toch op zeg. Daar ligt het absoluut niet aan.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 16. Marco
  13 september 2011 op 19:48 | #16

  hoi!!! :Maar het is volgens mij niet de eerste keer dat er op deze plek iemand aangereden is.— Nogmaals ik zeg niet dat de bus de schuldige is maar volgens mij is er dan toch wel iets mis op die plek.

  Het enige wat daar in mijn ogen mis is, is het feit dat die hele vrije busbaan daar ligt.
  Ik ben persoonlijk zéér beniewd naar feiten en cijfers omtrent de veiligheid en het aantal ongelukken wat inmiddels al heeft plaatsgevonden op de vrije bus(race)baan.

  Ook ik zeg nu heel duidelijk dat het niet altijd aan de chauffeurs ligt, maar feit blijft gewoon dat er sinds de aanleg van die racebaan al een flink aantal (al dan niet ernstige) ongelukken zijn gebeurt.

  Tuurlijk moet je goed uitkijken bij het oversteken, en tuurlijk moet je wachten als er een verkeerslicht op rood staat.

  Maar wanneer je als bestuurder van een zogenaamd sterk voertuig een zogenaamde zwakkere verkeersdeelnemer aanrijdt, ben en wordt je in eerste instantie ten alle tijden verantwoordelijk gesteld voor het aangebrachte letsel danwel de veroorzaakte schade.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 17. rob
  13 september 2011 op 20:31 | #17

  wat een gezeur hier allemaal. Maar waar aan voorbij wordt gegaan is hoe met de passagiers van bus gaat en hoe het met de bestuurder van de bus gaat en hoe het met de voetganger gaat. Er wordt alleen maar weer gespeculeerd wie de schuldige is en hoe die bus wel weer niet reed, en wat er wel niet moet gebeuren. Hou daar nu eens mee op. Het lijkt wel of sommige mensen niks anders kunnen doen dan alleen maar zeuren en zelfs zijn er eens niet bij.

  Heeft er al iemand bij na gedacht hoed chauffeur/chauffeuse er aan toe is en hoe de passagiers er toe zijn en de omstanders die het gezien hebben.

  Ik wens een ieder die het van dichtbij heeft mee gemaakt sterkte.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 18. Natas
  13 september 2011 op 21:43 | #18

  Rob : Zoals ik al eerder zei ik zat in desbetreffende bus. Nadat de chauffeuse de bus aan de kant had ben ik als ENIGE de bus uitgegaan om de man eerste hulp te verlenen. Heb wonden die aan het bloeden waren afgebonden om het bloeden te stelpen en heb de man gestabiliseerd totdat de politie en ambu er was. Heb het toen aan de ambulance broeders overgelaten en heb gewacht totdat de man de ambu was ingegaan, Vervolgens ben ik naar de chauffeuse gegaan waar tevens ook een vrouw was die in de bus zat en heb haar tot zover tot kalmeren gebracht en drinken gegeven. De rest van de mensen die in de bus zaten hebben de eerst volgende bus gepakt. Ik kwam veel te laat op mn werk maar weet wel dat ik wel goed gehandeld heb, terwijl de rest die in de bus zat gewoon vrolijk de volgende bus pakten.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 19. Maaike
  13 september 2011 op 22:23 | #19

  @ Natas, je hebt goed gehandeld en zorg gedragen voor de mensen die dit verzuimde te doen! Dat is het allerbelangrijkste, ipv wie nou wel of niet de schuldige is! Daar is de politie voor. Wij zouden ipv zanniken en zeuren vaker moeten opstaan om mede mensen te helpen en niet gelijk met het vingertje moeten wijzen!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 20. Peet
  14 september 2011 op 07:30 | #20

  Natas, ik heb een enorme waardering voor je wat je hebt gedaan. voor het slachtoffer, de chauffeuse en die vrouw. Waren er maar meer mensen zoals U.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 21. rob
  14 september 2011 op 08:45 | #21

  @Natas
  Ik heb heel veel respect voor je. Jij heb gedaan wat eigenlijk iedere burger verplicht is.
  Hopelijk heb je geen problemen op je werk hierdoor gekregen.

  Hulde aan Natas

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 22. Daan
  14 september 2011 op 12:58 | #22

  Jammer dat dat dan weer niet gemeld wordt in het bericht….. Nee het waren de hulpdiensten die direct ter plaatse waren….
  Top gehandeld, Natas!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 23. ahmad
  14 september 2011 op 20:42 | #23

  het is egt zuelig is me oom

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 24. Missa
  14 september 2011 op 20:43 | #24

  Ja respect voor Natas! En sterkte voor het slachtoffer!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 25. rob
  14 september 2011 op 21:07 | #25

  @ahmad

  Als het jou oom is wil jij misschien dan een melding doen hoe het met hem is.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 26. Mohammed
  14 september 2011 op 23:01 | #26

  Het is ook mijn oom en hij heeft zijn been gebroken en zijn linkerhand en pols was ook gebroke maar verder niets, dus met zn hart en zn hoofd gaat het ook goed.
  hij word morge pas geopereerd .

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 27. Haarlem zuid
  15 september 2011 op 00:17 | #27

  rob :
  wat een gezeur hier allemaal. Maar waar aan voorbij wordt gegaan is hoe met de passagiers van bus gaat en hoe het met de bestuurder van de bus gaat en hoe het met de voetganger gaat. Er wordt alleen maar weer gespeculeerd wie de schuldige is en hoe die bus wel weer niet reed, en wat er wel niet moet gebeuren. Hou daar nu eens mee op. Het lijkt wel of sommige mensen niks anders kunnen doen dan alleen maar zeuren en zelfs zijn er eens niet bij.
  Heeft er al iemand bij na gedacht hoed chauffeur/chauffeuse er aan toe is en hoe de passagiers er toe zijn en de omstanders die het gezien hebben.
  Ik wens een ieder die het van dichtbij heeft mee gemaakt sterkte.

  Rob, als de chauffeur/chauffeuse of de passagiers iets mankeerden, hadden we dat wel in het artikel gelezen. Dus niemand hoeft zich daar zorgen over te maken.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 28. ri
  15 september 2011 op 09:45 | #28

  gebeurt wel vaak wat met de zuidagent zeg!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 29. Taalpurist
  16 september 2011 op 12:51 | #29

  Aan allen die op dit bericht gereageerd hebben: Zouden jullie alsjeblieft op je spelling willen letten, want het is echt tenenkrommend om sommige reacties te lezen.

  Tip: Als je de tekst in bijvoorbeeld Word door de spellingscontrole haalt, dan kan je makkelijk je fouten zien en ze dus ook corrigeren voor je iets plaatst.

  NB.Uiteraard heb ik de redactie met eenzelfde reactie benaderd op grond van de eerste regel uit hun nieuwe beleid “Reacties dienen in de correcte Nederlandse taal geschreven te worden.”.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 30. Marco
  16 september 2011 op 17:12 | #30

  @Taalpurist
  Als jij je stoort aan eventuele taal en/of spellingsfouten dan raad ik je aan om op een forum te gaan zitten waar dit keihard aangepakt wordt door middel van een ban, of meteen een eng virus in je pc.

  Laat een ieder in zijn of haar waarde, en accepteer dat er ook mensen zijn die helaas niet foutloos kunnen schrijven.

  Nog een kleine tip mijnerzijds, als je je er echt aan stoord, meld je aan als vrijwilliger bij de redactie en ga lekker alle reacties zitten controleren op taal- , spellings- en vormvauten ;-)

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 31. mina ismail
  18 september 2011 op 23:32 | #31

  hoi ik ben mina.
  Het is mijn vader, hij heeft een ongeluk gehad met de dome rode bus!!!!!
  Het is in 13 september gebeurd ,mijn vader heeft gelijk!!!,want het was groen.
  En hij heeft erg pijn,want hij heeft een gebroken been en arm!!!!
  Ik ben bang om door groen te lopen,want mijn vader ging door groen en hij werd tegen een bus gereden darom!!!Mijn moeder wil kontact met de mensen hebben die mijn vader had geholpen om naar de ziekenhuis te brengen en wie mijn vader had gezien toen de bus hem ging over rijden bel dit nummer astublieft (Telefoonnr bij de Redactie bekend) Mijn moeder en vader wil bedanken zeggen voor die mensen die mijn vader levent hebt naar die ziekenhuis heeft gebracht. Wie mijn vader niet gelooft is niet waar , want die mensen hebben het niet gezien !!!! Aleen op tv wat dan ook. aleen die mensen die mijn vader geholpen hebben die weten het aleen daarom wilt mijn moeder kontact hebben die mensen mijn vader hebben geholpen !!!! Dank u dat u dit heeft gelezen . Groetjes Mina ismail

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 32. Taalpurist
  19 september 2011 op 11:38 | #32

  @Marco
  Ik stoor mij met name aan het feit dat de redactie/moderator een nieuw reactiebeleid afkondigt, maar dit beleid klaarblijkelijk niet doorvoert. Elk bericht dat je plaats wordt eerst geblokkeerd in afwachting van akkoord van de moderator, maar ondanks dat worden er dus toch berichten gepubliceerd die niet voldoen aan “correcte Nederlandse taal “:

  “egt zuelig” – “echt zielig”
  “me oom” – “mijn oom”
  “jou oom” – “jouw oom”
  “gebroke” – “gebroken”
  “zn” – “z’n”/”zijn”
  “morge” – “morgen”

  Dit heeft niets te maken met mensen in hun waarde laten, want je mag van iedereen in Nederland, dyslectisch of niet, verwachten dat de Nederlandse taal gesproken en geschreven kan worden in Algemeen Beschaafd Nederlands. Iedereen in dit land krijgt de mogelijkheid om de Nederlandse taal te beheersen en ik wil dan ook benadrukken, dat dit geenszins beoogd is als discriminerend. Net als afkomst, religie en ieder individu gerespecteerd dient te worden, dient dit ook te gelden voor de Nederlandse taal.

  NB1. Ik mag hopen dat jouw spellingskeuze als grap bedoeld is, met “stoord” en “vormvauten”.
  NB2. Nogmaals, als de redactie haar eigen beleid volgt, dan was ook mijn vorige bericht niet geplaatst, omdat deze niet voloet aan nummer 2 van het nieuwe reactiebeleid: “Een reactie moet inhoudelijk over het onderwerp van het artikel gaan.”

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 33. Taalpurist
  19 september 2011 op 11:50 | #33

  On topic: Ik hoop dat het zowel met de aangereden man, de chauffeuse en de getuigen (die zich wel betrokken en geraakt voelden door dit ongeval) naar omstandigheden goed gaat. Het is heel akelig als een dergelijk ongeluk plaatsvindt.

  Het is erg vervelend, dat het nog steeds heel vaak voorkomt, dat mensen niet goed uitkijken bij het oversteken. Een voetganger of fietser zal (bijna) nooit het doel hebben om zich bewust voor een bus te werpen(, al komt dat helaas ook nog wel voor.) Het maakt niet uit welke maatregelen er genomen worden, voor onvoorzichtig oversteken is er helaas nooit een oplossing te vinden. En ga eens na wat de impact is van hardere toeters en fellere lichten… Wil jij dan nog in de buurt wonen van een oversteekplaats?

  @Ahmad & @Mohammed
  Ik hoop dat het inmiddels goed gaat met jullie oom.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 34. Marco
  19 september 2011 op 13:00 | #34

  @Taalpurist
  Inderdaad mijn “schrijffoutjes” waren inderdaad als grap bedoeld.
  Ik had een 9 voor nederlands op mijn einlijst dus een stukje foutloos schrijven moet wel lukken dacht ik zo ;-)
  (mits ik last heb van typ-griep, hahaha)

  Mijn reactie was ook niet als een aanval op jou persoonlijk bedoeld, maar meer eigenlijk een statement naar wat je zelf eigenlijk al schrijft.
  Ik ben er namelijk ook van overtuigd dat NIET de lezer/reageerder dit moet constateren, maar dat dit een taak van de redactie is.
  Zeker wanneer men aangeeft dat er “nieuwe regels” zijn, en bij elke reactie eerst een melding komt dat de reactie eerst goedgekeurd moet worden.

  Neemt niet weg dat een ieder die hier reageert op z’n minst moet proberen om in begrijpelijk nederlands te schrijven, en dan bij voorkeur ook nog enigzins foutloos.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 35. Ugoor
  25 september 2011 op 22:29 | #35

  Beterschap en sterkte voor de slachtoffer en zijn familie.Er is mijn verteld dat daar eerder dodelijke ongelukken zijn geweest….Ik hoop dat instanties een grondig onderzoek verrichten om te zorgen te voorkomen dat het mischien niet meer gebeurt. Vriendelijke groeten

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.