Woeste achtervolging met schoten eindigt op Westelijke Randweg Haarlem

Geschreven door de Redactie op zondag 13 maart 2011

Haarlem – Op de Westelijke Randweg is zondag aan het einde van de middag een achtervolging ten einde gekomen. Meerdere politiewagens achtervolgde de auto vanuit het recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen-Zuid. De politie heeft tijdens de achtervolging meerdere keren geschoten op de vluchtende auto.
Update: 19:30 uur

Op de Westelijke Randweg, ter hoogte van de Jan Gijzenkade werd de auto klem gereden en kon de bestuurder worden overmeesterd. De man is vervolgens geboeid met een politiebusje naar het politiebureau overgebracht.

Een motorrijder van de politie kwam op de Buitenhuizerweg in Velsen-Zuid ten val bij de achtervolging. De motoragent raakte gelukkig niet gewond.

De Technische Recherche en de Verkeers Ongevallen Analyse zijn op de Westelijke Randweg een uitgebreid sporenonderzoek gestart.

Wat de toedracht van de achtervolging was kon een woordvoerder van de politie zondagavond nog niet zeggen.

Update politie Kennemerland:

Automobilist rijdt in op politie en voorbijgangers tijdens levensgevaarlijke rit
Haarlem – Op de N208, kruising Delftlaan en Jan Gijzenkade, heeft de politie om 15:35 uur de bestuurder van een auto weten aan te houden. Het gaat om een 37-jarige man uit Waddinxveen. Dit gebeurde na een achtervolging die begon in Spaarndam en 20 minuten later eindigde in Haarlem. De man reed levensgevaarlijk, met ongekend hoge snelheden en werd herkend door de politie. Bij de politie was bekend dat de man vuurwapengevaarlijk was. Volgens een ooggegetuige was hij in Spaardam bezig in te breken, en zou hij iemand hebben bedreigd. Ondanks een stop-teken van de politie is hij op de Spaarndammerdijk met volle snelheid ingereden op een politieauto. Die wilde de man tot stoppen manen, en besloot op het laatste moment de berm in te rijden om erger te voorkomen. Hierna is hij op de N202 bij Buitenhuis op een politieauto ingereden, die hem eveneens tot stoppen wilde dwingen. De politieauto raakte daarbij beschadigd.

Op de N202 bij Buitenhuis is hij vervolgens met volle snelheid ingereden op een motorrijder van de politie, die stil stond en ternauwernood van zijn motor kon springen. De man reed tegen de motor aan en de politieman heeft uit zelfverdediging enkele schoten op hem afgevuurd. Vervolgens is de auto van de verdachte verder gereden richting Spaarnwoude en Velserbroek, waar door zijn rijgedrag gevaarlijke situaties ontstonden voor omstanders. Ook trachtte hij auto’s en motoren van de weg te duwen. De levensgevaarlijke rit van de man eindigde in Haarlem, waar hij zich klem reed in het drukke verkeer. Toen hij trachtte zijn weg tegen het verkeer in te vervolgen, zagen politiemensen zich genoodzaakt enkele schoten op hem af te vuren. De verdachte is niet geraakt door politiekogels.

De politie verzoekt mensen of omstanders, die door het rijgedrag van de man in gevaar zijn gebracht, zicht te melden bij de politie: 0900 – 8844.

Fotografie: Rowin van Diest

 1. Robert
  13 maart 2011 op 17:02 | #1

  geschoten is er zeker.. ik zag tenminste 4 kogelgaten in de achterklep

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. Daisy de Bruyn
  13 maart 2011 op 17:08 | #2

  Ik woon langs de randweg, er is zeker weten geschoten, ik heb de schoten gehoord.
  Ben daarna even gaan kijken, omstanders vertellen dat de man al in Santpoort bij de Mac Donalds achterna gezeten werd en dat de achterruit van de auto er toen al uit was.
  De politieauto op de foto is beschadigd aan de achterkant, wat doet vermoeden dat de auto’s elkaar geraakt hebben en tot stilstand zijn gekomen.
  De auto had volgens mij een frans kenteken. Er zijn geen ambulances geweest, dus de verdachte is leven aangehouden en afgevoerd.
  De kogelgaten waren zichtbaar, in de achterkant van de auto zaten twee gaten.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. Sylvia van Rijn
  13 maart 2011 op 17:33 | #3

  Ik was met vrienden en kinderen in Artiklas aan de westerlijke randweg en er werd zeker 4x geschoten. Na een paar minuten hing er een helikopter boven het gebied. De auto had een pools kenteken!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. Karim
  13 maart 2011 op 17:37 | #4

  We stonden bij Onze Gezellen naar het 1e te kijken (tegenover de Mac Donalds in Santpoort) toen er op een gegeven moment een aantal politieauto’s langs de club reden, maar ook boven langs de snelweg. Kort daarna verscheen de politie helikopter boven Haarlem-Noord die enige tijd bleef rondcirkelen. Nadat 112Haarlem een foto getweet had wisten wij waar de auto van de verdachte tot stilstand was gebracht. Hierop zijn wij naar het Zwarte Pad gelopen langs de Randweg waar een aantal agenten bezig waren met een onderzoek. Het was volgens mij een Frans kenteken, ik heb verder niet gezien of er schoten in de auto zaten.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. Pietr
  13 maart 2011 op 18:15 | #5

  Wij zagen deze fransoos voor ons op de kanaalweg(?) ijmuiden-haarlem schieten.
  Hij reed op de brug al tegen een smeris op, deel bumper lag op de weg.
  Aardig wat kit gezien in Spaarnwoude.
  Waren al benieuwd hoe het af zou lopen…..

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. Clifford
  13 maart 2011 op 18:24 | #6

  Er is zeker geschoten in de achterkant zaten meerdere kogelgaten en het achter ruit was er uitgeschoten. ik liep zelf langs de randweg en zag het meeste gebeuren en de dader werd meteen afgevoerd.

  Ik vond het een beetje overdreven machtsvertoon van de politie echt meer dan 14 autos en motors en toen het hele circus al afgelopen was (verdachten afgevoerd) kwam er nog eens een helikopter opdraven van onze belasting centen die leuk een paar rondjes maakt en er weer vandoor gaat… en zelfs nu rond 18:30 is alles nog afgesloten helemaal bij de mc donalds zelfs al word iedereen van de randweg gehaald.. terwijl verdachten al lang afgevoerd is.. en er niks meer te zien is. beetje overdreven allemaal. maargoed zal wel nodig zijn.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. Ingrid
  13 maart 2011 op 18:28 | #7

  Ook wij hebben zeker 4 schoten gehoord toen wij vlak bij de Schotertuin in ons auto stapte.Terhoogte van de jeugdherberg zagen we de ingesloten auto, naast de auto lag een geboeid iemand op de grond. Het kenteken van de auto was volgens ons ook Frans.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. Ingrid
  13 maart 2011 op 18:31 | #8

  Wij stapte bij de Schotertuin in de auto toen wij tenminste vier schoten hoorden. Op weg naar huis op kwamen we langs de ingesloten auto. Een geboeid iemand lag naast de auto op de grond. Volgens ons was het ook een franse auto

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 9. Tim
  13 maart 2011 op 18:51 | #9

  ”Woeste achtervolging eindigt op Westelijke Randweg in Haarlem”

  Woeste? Kan het niet beter ”Wilde” zijn? Maarja, ik hoorde dat er ook 2 auto’s in het water lagen maar aangezien niemand het daar over heeft zal dat wel niet waar zijn?

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 10. Clifford
  13 maart 2011 op 18:58 | #10

  nou dan lagen ze letterlijk onder water want die hebben we niet gezien. hahahah

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 11. hoi!!!
  13 maart 2011 op 20:16 | #11

  @Clifford dat de randweg nog zo lang afgesloten is is omdat ze sporen onderzoek doen, en dat “overdreven machtsvertoon” vind ik niet . Heb je soms liever dat ze met 2 autootjes komen en dat die vent ontkomt en misschien nog wel meer schade aanricht.

  Het was een Nederlandse man, maar wat doet hij dan met een italiaans kentenken?

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 12. Haarlemer
  13 maart 2011 op 21:07 | #12

  Misschien heeft hij die auto gestolen, @hoi!!!

  Maar inderdaad om ook nog een heli erbij te halen terwijl alles was afgelopen , vind ik wel nutteloos . Maar ja dat is mijn mening

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 13. AJ
  13 maart 2011 op 21:11 | #13

  Op de RSS feeds van deze site zie je de foto’s wat groter, en dan is te zien dat er links op het nummerbord een F staat: frans kenteken dus.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 14. marian
  13 maart 2011 op 21:42 | #14

  Ik wil even vermelden dat columbo en columba toch mooi 2 kogelhulsen hebben gevonden

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 15. 13 maart 2011 op 21:52 | #15

  AJ :

  Op de RSS feeds van deze site zie je de foto’s wat groter, en dan is te zien dat er links op het nummerbord een F staat: frans kenteken dus.

  Als je hier op de website op de foto’s klikt verschijnen ze ook in groot formaat.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 16. Columbo
  13 maart 2011 op 21:57 | #16

  Idd 2 hulzen gevonden bij de camping bij golfbaan in Spaarnwoude nadat er een auto achtervolgd werd door slechts 1 politiewagen met daar een agent al schietend uithangend.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 17. UrNuts
  13 maart 2011 op 23:37 | #17

  @Clifford
  nou ja, misschien is een klein onderzoekje nadat het hele feit begaan is best wel handig. Er zijn toch een hoop levens op het spel gezet als je kijkt naar wat er is gebeurd. Maar blijkbaar waarderen mensen dus nog niet dat er eindelijk wat aan die criminelen word gedaan.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 18. Gabriël
  13 maart 2011 op 23:42 | #18

  Sylvia van Rijn :
  Ik was met vrienden en kinderen in Artiklas aan de westerlijke randweg en er werd zeker 4x geschoten. Na een paar minuten hing er een helikopter boven het gebied. De auto had een pools kenteken!

  Frans kenteken bedoel je.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 19. 023muggenstad
  14 maart 2011 op 00:37 | #19

  Laat die man lekker toeren op deze warme dag. Politie flikt zelf ook van alles en nog wat. En hier dat gezeur wie het zogenaamd beter weet.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 20. 3Bier
  14 maart 2011 op 09:42 | #20

  @ Clifford: als politie te weinig doet en de dader ontkomt is het niet goed, maar zetten ze alles in wat ze hebben en grijpen de dader, dan is het ook weer niet goed! En als je hoort wat die gek onderweg allemaal gedaan heeft en waarschijnlijk een wapen bij zich heeft en eerder al iemand bedreigd heeft, dan snap ik wel dat ze hem graag te pakken wilden krijgen voordat hij god-weet-wat kon doen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 21. AJ
  15 maart 2011 op 22:23 | #21

  @de Redactie
  Klopt :)
  Maar net effe ietsje kleiner dan bij de RSS feeds.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.