Politie houdt 21 fietsdieven aan door gerichte aanpak van gestolen fietsen

Geschreven door de Redactie op donderdag 2 december 2010

Haarlem – De politie heeft door een gerichte aanpak van het fietsendiefstalprobleem in het centrum van Haarlem de afgelopen weken inmiddels 21 verdachten aan kunnen houden. 21 gestolen fietsen zijn weer terecht. Hiervan konden er 13 worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Start project
Deze projectmatige aanpak is begin november van start gegaan nadat er eerst een grondige analyse was gemaakt van deze vorm van criminaliteit. Hieruit bleek dat vooral het centrum van Haarlem in 2010 te maken had met een fikse stijging van het aantal diefstallen van voornamelijk nieuwe fietsen uit de duurdere categorie. Er bleken ruim 1000 fietsen te zijn ontvreemd. Dit zijn fietsen waarvan de politie een aangifte binnen heeft.

De analyse gaf ook aan dat er wel aangifte wordt gedaan maar dat de aangiften regelmatig niet volledig zijn. Het ontbreken van bijvoorbeeld een framenummer in de aangifte, bemoeilijkt de zoektocht naar de eigenaar indien een gestolen fiets wordt aangetroffen.

De aandacht gaat tijdens dit project niet alleen uit naar het aanhouden van de fietsdieven zelf. Ook (stelselmatige) doorverkopers van gestolen fietsen hebben de aandacht van de politie.

Tips
Diefstal van een fiets is helaas niet 100% te voorkomen. De politie adviseert daarom de burgers het stelen van hun fiets zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld de fiets vastmaken met twee sloten in plaats van met een enkel slot. Er blijken namelijk ongeslepen sleutels in omloop te zijn waarmee het relatief makkelijk zou zijn enkele typen eenvoudige ringsloten open te maken. De politie adviseert ook om de fiets te registreren. Er zijn gratis registratiekaarten af te halen bij het politiebureau aan de Koudenhorn in Haarlem.

Ook wordt fietseigenaren geadviseerd om bij diefstal altijd aangifte te doen en zo volledig mogelijk. Aangifte van diefstal fiets kan gedaan worden via internet op www.politie.nl of er kan een afspraak gemaakt worden met het dichtstbijzijnde politiebureau.

Deze projectmatige aanpak gaat continue door. De politie verwacht de komende tijd nog meer fietsendieven te kunnen aanhouden.

Geen reacties mogelijk.