Politie controleert ook dit jaar met grote regelmaat op de wateren

Geschreven door de Redactie op woensdag 9 juni 2010

Haarlem – De politie in Haarlem surveilleert ook in de zomermaanden van 2010 weer met grote regelmaat op de Haarlemse binnenwateren. Met name op warme dagen surveilleert brigadier Hans van den Berg op het Spaarne, de Mooie Nel, de Ringvaart, de Molenplas en de andere bevaarbare wateren in Haarlem. Waar Van den Berg vooral op zal letten is de snelheid.

Je mag in Haarlem maar 6 km per uur varen. Verder wordt er gelet op vaarbewijzen, registratiebewijzen en alcoholgebruik. Hij richt zich bij zijn toezicht en controle specifiek op de pleziervaart. Het doel is om de veiligheid op het water te bevorderen en de overlast door pleziervaart te verminderen.

Van den Berg zal net als in voorgaande jaren nauw samenwerken met de medewerkers van de Havendienst van de gemeente Haarlem. Ook de medewerkers van de gemeente kunnen een proces-verbaal uitschrijven voor overtredingen die ze constateren. Zij letten verder op zaken als het betalen van doorvaartgelden en ligplaats-indeling.

Vrijdagavond 4 en zaterdag 5 juni werden tijdens de surveillance op het water al 16 bekeuringen uitgeschreven voor snelheid en het niet hebben van vaarbewijzen. Van den Berg hoopt door het toezicht ook het aantal bekeuringen te kunnen beperken. Van belang is dat met brugwachters is afgesproken dat ze overtredingen die ze zien op het water via de portofoon door kunnen geven aan Van den Berg.

Extra aandacht is er voor diefstal van bootjes en buitenboordmotoren. In 2009 werden op het water in Haarlem en directe omgeving ongeveer 120 bootjes en buitenboordmotoren gestolen. Dat is meer dan in de jaren ervoor. Van den Berg gaat dit probleem aanpakken en hoopt het aantal in samenwerking met de politiemensen in de basisteams terug te dringen. Hij vond vrijdagavond tijdens zijn surveillance een mogelijk van diefstal afkomstige boot.

 1. ad
  11 juni 2010 op 15:22 | #1

  Het behoeft geen voorkeursrol maar de Nieuwe Gracht en de Kinderhuissingel mogen wel extra in de gaten gehouden worden. Deze wordt regelmatig gebruikt om te racen met onervaren jongelui waardoor een golfslag ontstaat en veel boten tegen de kant aan slaan.Ook het overboord gooien van eten , blikjes enz moet streng aangepakt worden.Een strakke lijn hanteren kan geen kwaad.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. hans
  14 juni 2010 op 16:21 | #2

  qwist niet dat ik al ook al brigadadier bij de waterpolitie ben

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. ad
  16 juni 2010 op 16:42 | #3

  Ach, Hans het is maar een titel. Je bent vaak veel meer dan aangegeven wordt.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. Missa
  16 juni 2010 op 23:11 | #4
Geen reacties mogelijk.