Succes voor ambulance fietsteam GGD Kennemerland

Geschreven door de Redactie op dinsdag 4 mei 2010

Kennemerland – Het ambulance fietsteam van GGD Kennemerland dingt mee naar de Publieke Veiligheid Award 2010. Op 29 april heeft de jury een eerste selectie gemaakt uit de inzendingen. GGD Kennemerland maakt samen met vijf andere projecten kans op deze prijs. Het ambulance fietsteam wordt ingezet voor spoedeisende hulpverlening bij (grote) evenementen en festiviteiten.

Goede ervaringen
Het ambulance fietsteam is in 2009 bij vijftien evenementen ingezet. De fietsers bevinden zich midden tussen de mensen, en niet aan de rand van het evenemententerrein, zoals een ambulancewagen. Daardoor is het team snel ter plaatse, ook op drukke en moeilijk te bereiken locaties, zoals onverhard terrein.

Een groot deel van de 112-bellers hoeft niet vervoerd te worden naar een ziekenhuis. Het ambulance fietsteam verleent eerste hulp ter plaatse. Als er toch iemand vervoerd moet worden naar het ziekenhuis, is het slachtoffer klaar voor vervoer zodra de ambulancewagen arriveert. Hierdoor is de ambulancewagen weer eerder inzetbaar. De ambulancefietsers zijn ook makkelijk aanspreekbaar voor vragen van het publiek. Zij beantwoorden onder meer vragen over het gebruik van drugs en alcohol.

Het ambulance fietsteam onderhoudt intensief contact met partijen zoals politie, Rode Kruis, evenementen-EHBO posten, reddingsbrigades en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen. Deze partijen hebben aangegeven tevreden te zijn over het team.

Publieke Veiligheid Award 2010
De Publieke Veiligheid Award wordt jaarlijks uitgereikt. In 2010 staat de award in het teken van mensenwerk in de veiligheidsketen. De award streeft ernaar “om fysieke en sociale ketens dichter bij elkaar te brengen en ervaringen en geleerde lessen op bestuurlijk en operationeel niveau te delen.”.

De inzendingen voor de award moeten voldoen aan diverse criteria. Zo moet het project een vernieuwende denkwijze hebben, vooruitstrevend en uitvoerbaar zijn.

Op 20 mei wordt tijdens de ‘De Dag van de Veiligheidsregio’ in Apeldoorn, bekend gemaakt welke drie projecten doorgaan naar de eindronde. Op 1 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Geen reacties mogelijk.