4 februari het eerste NL-Alert controlebericht in Kennemerland

Geschreven door de Redactie op dinsdag 29 januari 2013

Kennemerland – Maandag 4 februari rond 12:00 uur wordt het eerste NL-Alert controlebericht uitgezonden, tegelijk met de maandelijkse sirenetest. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen in de veiligheidsregio Kennemerland nagaan of hun mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat u niets hoeft te doen.

In 2013 volgen nog twee controleberichten: op 6 mei en op 4 november.

Waarom NL-Alert?
Iedereen kent de sirene die de eerste maandag van de maand gaat. Als de sirene gaat tijdens een noodsituatie moet u naar binnen en ramen en deuren sluiten. Daarom is er nu NL-Alert. Dit is een aanvullend alarmmiddel voor de mobiele telefoon.
Stel er breekt een grote brand uit waarbij veel rook vrijkomt. Als u zich in een rampgebied bevindt en u heeft uw mobiel ingesteld op NL-Alert, dan ontvangt u een tekstbericht. Hierin staat precies wat er aan de hand is. En wat u het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd.

Stel uw mobiele telefoon nu in
Op dit moment werkt NL-Alert al op circa 60% van alle mobiele telefoons in Nederland. Dat betekent dat ruim 11 miljoen mobiele telefoons NL-Alert kunnen ontvangen. De komende tijd zal dit aantal verder oplopen. Er komen steeds meer toestellen op de markt die automatisch zijn ingesteld op NL-Alert. Dat maakt dit nieuwe alarmmiddel een waardevolle aanvulling op de bestaande middelen, zoals de sirene, de rampenzender en de website crisis.nl.

Heeft u uw mobiel nog niet ingesteld? Op de website www.nl-alert.nl kunt u nagaan of uw toestel al geschikt is om NL-Alert te ontvangen. Hier staat ook beschreven hoe u uw mobiel instelt op NL-Alert. Als u op 4 februari het controlebericht ontvangt, bent u er zeker van dat uw mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In geval van een noodsituatie weet u daardoor direct wat er aan de hand is en wat u moet doen.

Hoe werkt NL-Alert?
Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een tekstbericht over een (dreigende) ramp uitgezonden naar alle mobiele telefoons in de directe omgeving van de noodsituatie. Het bericht bereikt de mobiele telefoons binnen enkele seconden. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Zij worden verzonden via de zendmasten van de mobiele telefonieaanbieders. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. Het is volledig anoniem en helemaal gratis.

Kijk dus nu op www.nl-alert.nl om na te gaan of uw mobiel al geschikt is.

 1. Dirk
  31 januari 2013 op 09:39 | #1

  Dit onderhavig systeem lijkt ontworpen door niet deskundige mensen ! Heb zelf een LG GSM internet toestel van 1 jaar oud en werkt perfekt met interet maar staat niet op hun lijst !!!
  ZOALS ZEER VELEN met mij een met moderne Ipod of Android telefoon !!!
  NL Allert is dus NIET geschikt als een alarmsysteem voor de gehele bevolking !!!
  De ontwikkeling gaat om dat met niet weet waar het over gaat (De techniek!) en technisch ondeskundig is ! In tijd van bezuiniging gaat met echt niet hiervoor een nieuwe telefoon kopen !
  Ben zelf technicus en computer en communicatie deskundige al bijna 40 jaar.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.