Politie waarschuwt voor woninginbraken tijdens de feestdagen

Geschreven door de Redactie op maandag 24 december 2012

Haarlem – Tijdens de feestdagen, met kerst en oud & nieuw, wordt helaas extra veel ingebroken. In sommige wijken zelfs wel 40% meer dan in de week voor de feestdagen. Het is lang donker en op deze dagen zijn veel mensen langere tijd niet thuis, waardoor inbrekers vaak ongestoord hun gang kunnen gaan.
.

Let op (elkaar)!
Wist u dat één van de beste preventietips erg goed past in de sfeer van deze dagen? Let goed op elkaar. Vertel het goede buren of bekenden als u weg bent, zodat zij een extra oogje in het zeil kunnen houden. Dat kunt u ook voor hen doen. Ziet u iemand in de straat die er wellicht niet thuishoort en slechte bedoelingen heeft? Spreek degene eens aan of laat zien dat u hem ziet. Inbrekers verleggen vaak hun werkgebied als zij een oplettende buur tegenkomen. Ziet u daadwerkelijk de inbraak gebeuren? Bel dan 112, want daar vang je daders mee.

Meld verdachte situaties!
Een onbekend persoon loopt een tijdje schichtig door uw buurt, een auto staat met draaiende motor bij uw buren voor de deur. Belt u de politie bij zo’n verdachte situatie? Doen! En vraag uw buren, familie en vrienden dit ook te doen. Criminelen kunnen we oppakken door de hulp van burgers.
Belangrijk is dat we een signalement doorkrijgen of het kenteken van het voertuig. We komen liever een keer te veel dan één keer te laat.
U kunt bellen met 0900-8844 of met 112 als er spoed is. Dat nummer gebruikt u ook als u een verdachte situatie waarneemt of getuige bent van een misdrijf.

Tips
U kunt nog meer doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van inbraak tijdens deze periode:

 • Laat een bewoonde indruk achter. Maak bijvoorbeeld gebruik van tijdschakelaars om de lampen aan en uit te laten gaan.
 • Doe deuren en ramen goed op slot en laat de sleutels niet in het slot zitten.
 • Leg waardevolle spullen niet in het zicht, maar berg ze op, bijvoorbeeld in een kluis.
 • Zet de verpakking van grote kerstcadeaus niet aan de straat.
 • Meld niet op uw voicemail of via sociale media dat u niet thuis bent.

Wat doen we samen?
De politie surveilleert en controleert, ook rond de feestdagen. Bekende inbrekers worden merkbaar extra in de gaten gehouden om te voorkomen dat zij toeslaan. Samen met u maakt de politie het veiliger!

 1. pieter
  24 december 2012 op 19:59 | #1

  IK zou willen dat we dit met zijn allen eens doen, alleen leven we nu eenmaal in een IK IK IK maatschappij en komt dit niet echt van de grond….

  Waar we wel heel goed in zijn is het anoniem reageren via de wel bekende sites, ondanks dit alles wens ik heel haarlem een fijne kerst toe en geluk er mee..

  Misschien komt het verstand met de toekomst……

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.