Dertien bekeuringen uitgeschreven bij controle fietsverlichting

Geschreven door de Redactie op vrijdag 27 januari 2012

Haarlem – Tussen 07:30 en 07:55 uur heeft de politie vrijdagochtend een fietsverlichtingscontrole gehouden aan de Europaweg bij de Schipholpoort. Het overgrote merendeel van de fietsers hadden hun zaakjes prima op orde: 90% van de fietsers waren goed verlicht. De politie zette slechts 13 fietsers aan de kant die zonder verlichting reden: zij kregen een bekeuring mee van € 40,–.

Fietsers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers: per jaar lopen ongeveer 180.000 fietsers letsel op. Goede verlichting is noodzakelijk om gezien te worden door het overig verkeer.

 1. hans worst
  28 januari 2012 op 08:53 | #1

  Erg flauw dit en een heel hoog bedrag in vergelijking met de overtreding. Op deze manier krijgen mensen echt een hekel aan oom agent.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. renevanderpoll@.com
  28 januari 2012 op 23:20 | #2

  ik vind dit heel goed van de politie kennemerland
  en as ik naar mijn werk gaat heb mijn fietsverlichting aan
  en ik zie vaak kinderen zonder licht
  groetjes rene van der poll

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. hoi!!!
  29 januari 2012 op 21:17 | #3

  @hans worst
  onnodig claxoneren: 380,- eurie, dus dan is 40,- eurie eigenlijk nog laag maar idd het is vrij hoog voor zoiets.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. Mike
  30 januari 2012 op 16:00 | #4

  @hans worst je hebt dus liever een fietser onder je auto die je niet ziet vanwege rijden zonder licht, dan goed optreden en daarmee de verkeers veiligheid daarmee bevoorderd. Soms rijden fietsers tegen het verkeer in zonder licht, en dan met name op de singels. Dan schrik je wel even hoor.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. rob
  30 januari 2012 op 20:56 | #5

  @mike,en wie is dan de schuldige idd de autmolilist of niet hans worst

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. Nick
  2 februari 2012 op 07:50 | #6

  Automobielfabrikanten zijn in overleg om auto’s die naar Nederland worden geïmporteerd niet meer te voorzien van een claxon. Want al gebruik je de claxon in een noodgeval, in de ogen van oom Agent zal dat niet zo zijn en kost het de bestuurder 380 euro.

  Fietsfabrikanten zouden eens goed moeten nadenken hoe ze een fiets altijd kunnen voorzien van verlichting, zowel overdag als in de donkere uren. Al is het het maar LED verlichting die gaat branden zodra de wielen draaien en een accu hebben om de verlichting minimaal 15 minuten te laten branden als de fiets stil staat. Elke fietser is dan duidelijk te zien ook wanneer ze ergens stil staan.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. Nick
  2 februari 2012 op 07:55 | #7

  Woensdag middag stak ik de Europaweg over bij het stoplicht die voor mij op groen stond en werd bijna voor mijn sokken gereden door een Politieagent in een surveillance wagen die in zijn linkerhand een gsm hield tegen zijn oor en te druk bezig was met andere dingen dan opletten naar het overige verkeer wat aan het oversteken was. Een andere voetganger riep nog, als wij dat doen is het strafbaar. Deze agent maakte in een fractie van een paar seconden twee overtredingen. Door rood licht rijden en niet Handsfree bellen.

  Kan ik ff vangen ???

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. Clifford
  2 februari 2012 op 10:15 | #8

  Dit soort akties en bedragen zijn inderdaad zielig en triest van de politie aangezien het ook vaak jongeren zijn die al niet veel geld hebben. Als je als bestuurder van een auto een fietser zonder licht niet ziet rijden dan hoor je niet op de weg thuis en raadt ik je aan heel snel naar een opticien te gaan ! Bedankt weer Helden van de politie!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 9. Marco
  2 februari 2012 op 17:52 | #9

  Ik persoonlijk vind de acties wel goed, echter de sancties die tegenwoordig gehandhaaft worden zijn een beetje erg veel buiten de proporties gegroeid.
  Zeker wanneer je de boete nog even omrekend naar onze oude vertrouwde gulden en de eerste omrekenmethode ( X 2.20371).
  Als je dan de boete van het ongeoorloofd de claxon gebruiken, uitrekend € 380 X 2.20371 = FL 837,41 .
  Dan kan je je inderdaad afvragen waar dat heen moet in Nederland, zeker als je op dat moment je claxon hebt gebruikt om een onverlichte fietser te waarschuwen.
  Nederland is gewoon keihatd op weg om een politiestaat te worden.

  Ik werd laatst zelf (met me twee kleine kids) in Amsterdam bijna voor me sokken gereden door zo’n trut op een politie-fiets.
  En dan stak ik notabene over bij een fietspad en op een voetgangersoversteekplaats welke was gemarkeerd met een zebrapad.
  En als je er dan wat van zegt kan je een vuile blik krijgen.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 10. naam
  3 februari 2012 op 12:48 | #10

  @Clifford > Mag ik je vragen of je je rijbewijs hebt? Ik heb prima ogen, ook geen last van nachtblindheid, maar als ik ’s nachts met 50 km/u op een slecht- of onverlichte weg rij dan komt die fietser zonder licht (en het liefst nog op een zwarte fiets met dito kleding) echt wel als een verrassing opdoemen. Maar dat ben ik me pas gaan beseffen toen ik eenmaal m’n rijbewijs had.

  Mensen kunnen wel gaan zeiken over een zgn hoge boete van 40 euro, maar ik zeg dan tegen de fietsers ga naar de hema, daar koop je voor 6 euro lichtjes en ben je van al het gezeik af.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 11. Ryan
  3 februari 2012 op 17:55 | #11

  Wacht maar tot je zelf auto rijdt, dan rijdt je nooit meer zonder licht op de fiets…..

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 12. Clifford
  3 februari 2012 op 21:50 | #12

  ik rijdt zowel auto als motor al vele jaren en op 9 van de 10 fietsen zit een reflector die zowiezo oplicht door het licht van je auto. Daarnaast beschikken wij in Nederland bijna overal over perfecte straatverlichting die een duidelijk beeld geeft van wat zig op straat bevind. Ook hou je in de auto al rekening met fietsers zonder licht omdat je nu eenmaal weet dat de meeste fietsers geen licht hebben.

  Dit alles zegt natuurlijk niet dat het maar gewoon ok is om zonder licht rond te fietsen.
  maar de bekeuringen die er op staan zijn belachelijk. Net als de bekeuringen voor je auto gordel enzo pure geld klopperij we zijn volwassen betalen verzekering hey gaat om je eige veiligheid want een ander voelt het niet als jij met je kop tegen die ruit slaat. En toch willen hun nog bepalen wat je wel en niet doet geen gordel? KACHINGG kassa. sterker nog het is zelfs al zo erg dat als je de deur uitgaat dat hun bepalen wat jij in je zak heb zitten.. Watt geen ID kaart bij u meneer? KACHINGG daar gaat WEER het belletje van de kassa.

  En dat van dat toeteren is helemaal te bezopen voor woorden diegene die dat bedacht heeft moetten ze een bekeuring voor zijn geboorte + bestaan geven.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 13. Mike
  4 februari 2012 op 11:27 | #13

  Clifford moet zelf een keer (bijna) op een fietser knallen zonder licht, dan draait hij wel bij.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 14. hoi!!!
  4 februari 2012 op 17:06 | #14

  @Clifford
  Er zijn zat plekken in Haarlem maar ook in de rest van Nederland waar weinig tot geen verlichting is, als er dan een fiester zonder licht oversteekt zie je die pas op het moment dat die in je koplamp komt hoor. Op de randweg ook is maar om de 25-30 meter een lantaarnpaal, rijd er dan net zo’n malloot zonder licht die denkt nog wel even snel voor de auto langs te kunnen dan zie je die soms pas heel laat hoor. Dus als jij al zo lang rijd en zegt dat overal verlichting is dam rijd je zeker of alleen maar overdag of alleen maar inde binnenstad waar dan wel veel verlichting is!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 15. G v maurik
  14 februari 2012 op 15:58 | #15

  Het is levensgevaarlijk als je zonder licht rijd op je fiets, er zijn altijd noodverlichtingen in de handel voor de prijs van hooguit 5 euro.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.