Hulpdiensten komen in actie voor een zwaan in nood

Geschreven door Michel van Bergen op woensdag 22 december 2010

Haarlem – Door het koude winterweer hebben de vogels het wat moeilijker. Zo ook een zwaan in de Jan Gijzenvaart in Haarlem noord. Buurtbewoners zagen het dier al enige tijd op de zelfde plaats op het ijs zitten en daarom bestond het vermoeden dat de zwaan zat vastgevroren. De dierenambulance werd gealarmeerd.

De zwaan reageerde op geen enkel teken en omdat hij midden op de vaart zat en het ijs waarschijnlijk nog niet sterk genoeg was werd besloten de brandweer te alarmeren.

In eerste instantie werd een wagen uit Haarlem gealarmeerd. Deze kwamen poolshoogte nemen maar konden verder niets voor de zwaan betekenen omdat ze er niet voor uitgerust waren om op het ijs te klimmen en daarom werden de collega’s uit Velsen gealarmeerd met een duikwagen. Deze kwam ter plaatse en met een net van de dierenambulance ging de duiker het ijs op om de zwaan uit zijn benarde positie te bevrijden. Eenmaal bij de zwaan aangekomen bleek deze niet te zijn vastgevroren maar wel dermate verzwakt dat hij niet meer goed kon bewegen. Daarom werd besloten het dier te vangen en naar de kant te brengen. Op de kant werd het dier overgedragen aan medewerkers van de dierenambulance. Deze zullen de zwaan naar het vogelhospitaal overbrengen waar hij kan worden gecontroleerd en aansterken.

Fotografie: Michel van Bergen
Video: Clifford Smit

 1. Dave
  23 december 2010 op 08:19 | #1

  Altijd fijn als dieren gered worden, echte toppers die brandweer mannen!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. christina van norde
  23 december 2010 op 14:59 | #2

  echt top mensen, super bedankt.namens de dierenvrienden en de zwaan;-)

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. dierenvriend
  26 december 2010 op 12:21 | #3

  echt top mensen super bedankt!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.