Auto’s in beslag genomen bij grote politiecontrole in Haarlem

Geschreven door de Redactie op donderdag 9 september 2010

Haarlem – De politie Kennemerland heeft in de omgeving van de Prins Bernhardlaan en de Schipholweg een verkeerscontrole gehouden, in samenwerking met de Belastingdienst, de Vreemdelingpolitie, de verkeerspolitie van Kennemerland en het BETEX-team. De controle vond plaats tussen 15:00 uur en 21:30 uur.

Tijdens deze controle werden de ANPR-voertuigen (Automatic Number Plate Recognition) ingezet van de Belastingdienst en van de politie.

Doel voor de politie van deze grote controle was het bevorderen van de verkeersveiligheid, door de weggebruikers te controleren op o.a.: het rijden onder invloed van alcohol, handheld bellen, rijden zonder rijbewijs en overige verkeersonveiligheden. Ook werd gelet op wanbetalers. Door acht motorrijders van de politie werden bestuurders vanaf o.a. de N205 en de Schipholweg naar de controlelocatie geleid nabij de Prins Bernhardlaan.

Verkeersonveiligheden
Door een politieman werd een bestuurder herkend, van wie enige tijd geleden het rijbewijs ongeldig was verklaard vanwege het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder werd aan de kant gezet en zijn auto werd ter plekke in beslag genomen.
De politie deelde verder bijna 20 bekeuringen uit voor o.a. handheld bellen tijdens het rijden, het rijden door rood licht, het rijden zonder rijbewijs, het onverzekerd rijden en voor overige onveilige zaken. De politie was tevreden over de resultaten m.b.t. het rijden onder invloed van alcohol: bij de afgenomen blaastesten bleek niemand onder invloed van alcohol te verkeren!

ANPR-controle voor 13.543 voertuigen
De ANPR-auto’s checkten kentekens van ruim 13.500 voertuigen en registreerden 184 hits. Na een hit (signaal) werd dit direct doorgegeven aan de motorrijders van de politie, die de betreffende bestuurders naar de controlelocatie brachten. PR: deze kenteken-lezende apparaten hebben een computerbestand dat gevuld is met kentekens die gekoppeld zijn aan o.a notoire drankrijders, wanbetalers, gestolen voertuigen, signaleringen, belastingschuld, katvangers etc. Hierdoor werden 184 bestuurders uit het verkeer gehaald.

BETEX-team
Het BETEX-team inde in totaal 3.783,53 euro aan openstaande bekeuringen van wanbetalers. Politie Kennemerland heeft een BETEX-team van vier politiemensen samengesteld dat zich vanaf 1 september 2009 bezighoudt met het innen van openstaande bekeuringen in de regio Kennemerland. Het team rechercheert op de wanbetalers in de regio èn op mensen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten. De politiemensen van dit team gaan persoonsgericht te werk en sluiten regelmatig aan bij verkeerscontroles.
Tijdens de controle werden door de Vreemdelingenpolitie geen illegale vreemdelingen aangetroffen.

Belastingdienst
Ook de Belastingdienst controleerde 61 auto’s na hits van de ANPR. Aan invorderbare aanslagen werd voor een totaalbedrag van 607.000,– euro achterhaald. Ter plekke werd voor een bedrag van 4.300,– euro betaald. Bij mensen die niet direct konden betalen, werd door de Belastingdienst beslag gelegd op 27 auto’s.

Fotografie: Michel van Bergen

  1. manon
    10 september 2010 op 15:29 | #1

    Ik vroeg me al af waarom ik echt overal politie zag rijden en allemaal het renaldapark in zag rijden!

    Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.