Brandweer blust diverse brandjes in Haarlem tijdens jaarwisseling

Geschreven door Rowin van Diest op vrijdag 1 januari 2010

Haarlem – De brandweer heeft het op oudejaarsavond en tot een paar uur na middernacht druk gehad met het blussen van voornamelijk buitenbrandjes. De eerste echte brand kwam rond kwart over negen bij de brandweer binnen. In de Rutherfordstraat zou een auto volledig in de brand staan. Bij aankomst van de brandweer viel er weinig meer te redden aan de auto.

Een volgende melding was op het Brouwersplein in de Leidsebuurt. Toevallig passerende politieagenten ontdekten de brand en waarschuwden de brandweer. Omdat er bij de brand sprake zou zijn van een enorme rookontwikkeling kwam de brandweer met spoed ter plaatse. Eerder op de dag is de brandweer ook al twee maal op het Brouwersplein geweest om een klein brandje te blussen. De brand was snel onder controle, en de politie zou meer toezicht gaan houden op het Brouwersplein aangezien er al de gehele avond verschillende groepen jongeren rond hingen.

De rest van de oudejaarsavond was er enige rust voor de brandweer en konden ook met z’n allen het begin van het nieuwe jaar op de kazerne vieren.

De eerste brand in het nieuwe jaar bevond zich op de Jan Prinslaan in Haarlem-Noord. Omdat er geen gevaar was voor uitbreiding en er geen huizen of voertuigen gevaar liepen kon de brandweer er zonder zwaailichten en sirenes naar toe rijden.

De eerste echte brand ontstond rond half een aan de Martin Luther Kinglaan in Haarlem-Oost. Door de omvang van de brand werd deze brand opgeschaald naar een ‘middelbrand’. De brandweer heeft de brand in de woning weten te blussen, maar kon niet voorkomen dat de woning forse schade opliep.

Om even over een uur mocht de brandweer met spoed naar de Assumburg, ook in Haarlem-Oost, waar een schuur gedeeltelijk in de brand zou staan. Ook hier wist de brandweer de brand snel te blussen.

De volgende klus voor de brandweer liet niet lang op zich wachten en zo’n 20 minuten later kon de brandweer door naar de Slachthuisbuurt waar in de Graafschapstraat een vuur zou woeden op een plein. Bij aankomst van de brandweer was er inderdaad een flinke stapel met rotzooi in de fik gezet wat niet veel later door de brandweermannen geblust was. Tijdens het blussen van de brand gooiden de jeugd meerdere malen vuurwerk, rotjes en grondbloemen, naar de brandweerlieden toe.

De rest van de avond hebben er nog enkele brandjes in Haarlem gewoed, voornamelijk in Haarlem-Oost. Bij het hotel Van der Valk aan de Toekanweg stond een schutting in de brand. Beveiligers van het hotel hebben de brand zelf kunnen blussen voordat de brandweer ter plaatsen was. Op de Engelandlaan stond ook een berg afval in de brand, ook hier wist de brandweer het vuur snel te blussen.

Om even over twee uur was er wederom brand in Haarlem-Oost, ditmaal in de Rousseaustraat bij een Islamitische slagerij. Bij aankomst van de hulpdiensten waren er inbraaksporen zichtbaar en bij nader onderzoek is de brand vermoedelijk door de inbrekers in het pand aangestoken. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De rest van de nacht hebben er nog enkele kleine brandjes gewoed in Haarlem, maar wanneer er geen gevaar was voor de omgeving of de brand zich niet kon uitbreiden heeft de brandweer de brandjes met rust gelaten. Voor zo ver bekend hebben er zich geen andere ongeregeldheden in Haarlem plaats gevonden.

Fotografie: Rowin van Diest

Geen reacties mogelijk.