Surveilleren door handhavers in burger blijkt succesvol te zijn

Geschreven door de Redactie op donderdag 11 april 2013

Haarlem – Vanaf 4 februari hebben Haarlemse handhavers specifieke controles in burger uitgevoerd op het gebied van honden- en afvaloverlast. Het betrof in eerste instantie een pilotperiode tot 21 maart. Na een waarschuwingsperiode van twee weken ging het daadwerkelijk handhaven van start, waarbij er ook boetes werden uitgeschreven.

Deze manier van handhaven in burger blijkt zo effectief, dat is besloten deze werkwijze door te zetten. De handhavers gaan nu ook surveilleren in burger op andere handhavings- activiteiten, zoals het controleren op de Drank- en Horecawet en jeugdoverlast.

In heel Haarlem werd gesurveilleerd gericht op overlastlocaties voor hondenpoep- en afval. Dit heeft geresulteerd tijdens de pilotperiode tot 21 maart 2013 in het uitschrijven van dertien boetes voor hondenpoepoverlast, een van de grootste ergernissen van Haarlemmers. Voorheen was het moeilijker om mensen op heterdaad te betrappen, omdat de handhavers van afstand herkend werden. Voor het niet-aanlijnen op plekken waar dat niet is toegestaan en het niet bij zich hebben van opruimmiddelen zijn alleen waarschuwingen gegeven. In de periode erna is er, ondanks regelmatige controle, geen overlast meer geconstateerd. Op het gebied van afvaloverlast zijn geen boetes uitgeschreven.

Doelstelling van het surveilleren in burger was zowel preventief als repressief. Zichtbaar handhaven stimuleert naleving van de regels en heeft een preventieve werking. Omdat er toch overlast blijft bestaan in Haarlem, bijvoorbeeld op het gebied van hondenpoep en afval, voeren de handhavers nu specifieke controles in burger uit. Voorafgaand aan deze wijze van handhaven is uitgebreid gecommuniceerd. Daarnaast deelden handhavers flyers en hondenpoepzakjes in een koker uit. Dit werd door de hondeneigenaren als zeer positief ervaren.

 1. 2034
  11 april 2013 op 14:19 | #1

  Daarnaast deelden handhavers flyers en hondenpoepzakjes in een koker uit ??

  Dus wij hondenbezitters krijgen eindelijk eens iets terug van de Gemeente Haarlem.
  Leuk, zie de koker graag verschijnen, dat ik ze tegen kwam kreeg ik geen koker en ook geen folder.
  Had wel mijn hond aangelijnd bij me, zag dat ze met een dame bezig waren die haar hond liet zitten kakken en het niet opruimde. Wij doen het met plastic zakjes, maar wil ook steeds een schepje kopen. Maar die Hondenbelasting nekt mij elk jaar. ;-)

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. new era
  11 april 2013 op 15:06 | #2

  Valt onder drank drinken buiten ook het drinken van energy drankjes die overal op straat gepleurd worden.

  Dan is Haarlem zo weer een rijke gemeente ;)

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. aad
  11 april 2013 op 17:07 | #3

  En bij recente berichten staat toch echt Afvalbrand slaat bijna over op geparkeerde auto. is dat geen overlastmag of dat savonds op straat staan dan

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. stien
  11 april 2013 op 17:32 | #4

  In Amsterdam hangen op hondenuitlaat plekken allemaal
  hondenpoep zakjes en extra prullenbakken zouden ze hier
  ook moeten doen …

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. 023
  12 april 2013 op 10:25 | #5

  Jaja de jongens van handhaving hebben weer een goede bijdrage geleverd aan de samenleving. Altijd leuk die net niet agentjes

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. 023
  13 april 2013 op 21:50 | #6

  ik vind het trouwens wel een goede zaak dat ze eindelijk iets doen tegen de mensen die hunn trouwe
  viervoeter overal laten schijten en het verdommen om de stront op te ruimen. wel schijnheilig een.plastic zakje aan de riem, waarschijnlijk valt die uit elkaar als je er aan zit.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. san
  18 april 2013 op 16:22 | #7

  dan mag de gemeente ook is wat meer prullenbakken plaatsen en ze sneller legen!!!
  ik ruim gewoon de poep op en gooi het in de prullebak, maar die kraaien trekken alles dr weer uit, of de bakken zitten overvol!!!!
  maar ook ik stoor me dr aan en wordt dr voor aangekeken want het wordt steeds erger op straat

  en heb idd een reserve zakje hangen aan mn riem!!!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.