Groot politieoptreden in Schalkwijk gericht tegen overvallen en inbraken

Geschreven door de Redactie op dinsdag 4 december 2012

In de directe omgeving van het winkelcentrum in Schalkwijk vond donderdag van 15:00 tot 23:00 uur een grote politiecontrole plaats gericht op het voorkomen van overvallen en woninginbraken. Bij deze mulitidisciplinaire controle waren ook medewerkers van de Belastingdienst – met een compleet ingericht mobiel kantoor -, de gemeente Haarlem en Connexxion betrokken.

Ook het woninginbrakenteam van de politie is ingezet om extra te surveilleren op risicolocaties in Haarlem en omgeving. Met als resultaat de aanhouding van 4 inbrekers in Haarlem-Noord. Bij de gehele actie waren in totaal zo’n 80 mensen betrokken, waarvan ongeveer 60 van de politie.

Vier woninginbrekers aangehouden
In Haarlem-Noord heeft de politie ’s avonds 4 mannen aangehouden op verdenking van woninginbraak. Twee van hen hadden aan het begin van de avond ingebroken bij een woning op de Gijsbert van Aemstelstraat. Zij zijn allen ingesloten en overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. Al deze acties en maatregelen zijn erop gericht overvallen en woninginbraken aan te pakken en te voorkomen. De kans slachtoffer te worden van een woninginbraak of een overval is groter tijdens de donkere maanden. Overvallers en inbrekers zijn dan actiever dan in de rest van het jaar. Dit betekent dat de politie om die reden op risicovolle locaties extra surveilleert, controles uitvoert, meer motorrijders inzet en een helicopter op afroep beschikbaar heeft.

Gezamenlijke actie
Door politieagenten en medewerkers van de Belastingdienst zijn ongeveer 1800 auto’s gecontroleerd op kenteken en voor € 10.000,– aan openstaande boetes alsnog geïnd. Hoogste geïnde bedrag bedroeg € 2.500,-. De Belastingdienst heeft 5 auto’s in beslag genomen: de bestuurders van deze voertuigen mochten hun weg vervolgen, maar dienen hun boete binnen vier weken te voldoen. Speciale opsporingsambtenaren van Connexxion controleerden vervoersbewijzen op de Zuidtangent. Zij bekeurden 80 mensen vanwege zwart rijden en droegen twee mensen over aan de politie vanwege openstaande boetes.

Woninginbraak: wat kan je er zelf tegen doen?
De politie doet er alles aan om een ernstig misdrijf als een woninginbraak op te lossen door de dader(s) te arresteren en gestolen spullen terug te bezorgen bij de eigenaar. Maar bewoners zelf kunnen ook het nodige doen om een inbraak te voorkomen. Enkele tips:

 1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
 2. Verlicht woning aan de voor-en achterzijde. Verwijder ladders, vuilcontainers en andere objecten waarop kan worden geklommen.
 3. Informeer buren over afwezigheid (tijdens vakantie).
 4. Wees op sociale media (Facebook, Twitter) terughoudend over uw afwezigheid.

Overvallen: wat kan je er zelf tegen doen?
Over het algemeen zijn daders van overvallen, op winkels en woningen, goed voorbereid. Zij zijn vaak uitstekend op de hoogte van de situatie die zij kunnen aantreffen. Bijna altijd is er sprake van voorobservatie. Wat kun je daar tegen doen als ondernemer of bewoner? Enkele tips:

 1. Beperk de hoeveelheid contant geld (in huis of in de winkel).
 2. Informeer tijdig de politie (bijvoorbeeld: over rondhangende mensen).
 3. Zorg voor goed cameratoezicht (in de winkel).
 4. Geef altijd af wat gevraagd wordt (bij een overval).
 1. hans
  4 december 2012 op 08:35 | #1

  Zit je te lezen denk je goed, tot dat je iets verder leest en ziet dat het alleen om boetes gaat, tjongejongejonge wanneer gaat de politie eens boeven vangen in plaats van boetes uitschryven

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. Hans
  4 december 2012 op 08:49 | #2

  Sinds wanneer kunnen OV-Boa’s zien of mensen boetes hebben openstaan? Verkeerde berichtgeving die de positie van controleur in het OV bemoeilijkt. Wat er echt gebeurde: met de groep kaartcontroleurs meelopende dienders hebben mensen die een proces-verbaal kregen wegens zwartrijden nagetrokken en kwamen er toen achter dat deze personen gesignaleerd stonden.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. rogier
  4 december 2012 op 10:19 | #3

  Een groot scheeppse controle tegen woninginbraken en overvallen….waarom doet connexxion daar dan aan mee??? en wat heeft belastingschuld dan met woninginbraak te maken???

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. crimson
  4 december 2012 op 10:49 | #4

  a joh als of het zal werken

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. michel
  4 december 2012 op 13:57 | #5

  maar mensen we weten toch al dat de politie meer een winkel is om geld te verdienen dan de burger te helpen. 2 maanden gelden is er bij mij een trap gestollen en ik had de dader te pakken. helaas toen ik tegen hem zei dat hij ook mijn scooter een paar maanden geleden had gestolen rukte hij zich los een zette het op het rennen. politie was gelijk gebelt door mijn vriedin. ze kwamen 28 mintuen later aan. ze zouden daarna nog een foto’s laten zien van de dader. maar ze zijn nooit meer langs gekomen. hulde aan de politie haarlen en om streken.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. jeroen
  5 december 2012 op 01:16 | #6

  rogier :Een groot scheeppse controle tegen woninginbraken en overvallen….waarom doet connexxion daar dan aan mee??? en wat heeft belastingschuld dan met woninginbraak te maken???

  Omdat misschien niet alle boeven met de auto reizen ?

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. Eduar van Jelten
  5 december 2012 op 03:57 | #7

  Om 1500 begint de controle 1530 weten alle boeven dat er een controle is en blijven lekker warm thuis

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. Cienol
  5 december 2012 op 12:40 | #8

  @Eduar van Jelten
  Ja, ik snap dit dus ook echt niet…….Waarom wordt dit in de media gebracht? Die k*t jochies, kunnen niet werken, maar wel lezen! ( alleen als het ze uit komt dan).

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 9. Stefan
  6 december 2012 op 10:59 | #9

  Wat zijn we weer lekker positief he mensen!
  Ze kunnen ook niets doen en kunnen jullie weer zeuren dat ze niets doen.
  Zo makkelijk he kritiek vanuit je luie stoel…

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 10. Mij
  6 december 2012 op 13:40 | #10

  @Stefan helemaal mee eens!
  Mensen hebben altijd commentaar op de politie… Niets is goed wat ze doen.
  Niemand heeft ze ook nodig… Tot dat er bij jullie ingebroken wordt, dan worden jullie weer boos waarom ze nooit opletten ect…

  Nederlanders… Zeik is niet zo! Wees blij dat we nog politie hebben!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 11. Bjar
  6 december 2012 op 13:46 | #11

  Precies Eduar, dat heet preventie. Omdat die klo#%^zakken thuisblijven worden er geen overvallen of inbraken gepleegd. En ik hoorde dat bij die controles ook de voertuigen van binnen werden bekeken en als je dan bivakmutsen of iets dergelijks in je auto hebt liggen dan heb je wat uit te leggen. En de Zuidtangent of hoe het nu ook heet zit vol met van die fijne figuren uit Schalkwijk dus alleen maar goed dat er gecontroleerd werd!

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 12. Yamaha
  7 december 2012 op 11:08 | #12

  @Bjar
  Hopeloze mensen hier. Pfff…

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 13. wim
  12 december 2012 op 21:33 | #13

  het zal toch niet waar zijn

  gekker mensen ik meen het ;(

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.