13 Gestolen fietsen in beslag genomen, 8 mensen aangehouden

Geschreven door de Redactie op donderdag 25 augustus 2011

Haarlem – De politie heeft donderdagmiddag en -avond 13 gestolen fietsen in beslag genomen. Dit gebeurde op verschillende plaatsen in Haarlem waar veel fietsen gestald staan. Daarnaast werden 8 personen aangehouden op verdenking van heling. De actie richtte zich vooral op nieuwere en relatief dure fietsen, die mogelijk gestolen zouden kunnen zijn.

De in beslag genomen gestolen fietsen zullen geretourneerd worden aan de rechtmatige eigenaren.

Tussen 15:00 en 21:00 uur voerden 15 agenten van Politie Kennemerland de controle uit. Onder meer op de Grote Markt, het Stationsplein en in winkelcentrum Schalkwijk werden fietsen gecontroleerd en in beslag genomen. De aangehouden verdachten zijn in de leeftijd van 16 tot en met 47 jaar, waarvan twee vrouwen en zes mannen.

Fietsendiefstal staat in de top-5 van meest voorkomende criminaliteit in Nederland. Voor slachtoffers is het een grote bron van ergernis wanneer hun (vaak waardevolle vervoermiddel) gestolen wordt. Naast preventietips om te voorkomen dat een fiets gestolen wordt, hoopt de politie met dergelijke acties mogelijke verdachten van diefstal dan wel heling aan te kunnen houden, en om de gestolen fietsen weer terug te kunnen geven aan de rechtmatige eigenaren. Om die kunnen achterhalen, is het van groot belang dat slachtoffers van fietsendiefstal altijd aangifte doen.

Gestolen fietsen zijn vaak te herkennen aan bepaalde uiterlijke kenmerken: dealerstickers en/of barcodes zijn verwijderd, sloten zijn doorgeslepen, een sleutel ontbreekt of het slot is in zijn geheel verwijderd. Dit valt direct op. Want nieuwe, relatief dure fietsen worden in de regel altijd uitgerust met zware, degelijke sloten. De politie waarschuwt mensen bij het kopen van een fiets via tweedehands websites. Niet zelden zijn de aangeboden fietsen van diefstal afkomstig. Als een aanbieder op straat wil afspreken of de prijs is veel lager dan de winkelprijs, dan is de kans groot dat het om een gestolen fiets gaat. In dat geval kunnen mensen zich schuldig maken aan heling. Dat is een misdrijf en levert een strafblad op. Koop een fiets daarom bij voorkeur bij een erkende handelaar.

Tips. Wat kun je zelf doen?
Jaarlijks worden in Nederland meer dan 700.000 fietsen gestolen, waarvan 3755 in 2010 in Kennemerland. Bijna 60% van de gestolen fietsen staat slechts met één ringslot vast. De politie adviseert om fietsen altijd met goedgekeurde sloten, en op de juiste wijze vast te zetten (aan een fietsenstandaard of hek). Het liefst in een bewaakte fietsenstalling.
Maar veel belangrijker: koop nooit een gestolen fiets. Dat is heling en dus strafbaar. Op www.stopheling.nl of www.fietsdiefstalregister.nl is te zien of een fiets als gestolen geregistreerd staat. Alle aangiftes van fietsendiefstal komen sinds 1 januari 2008 automatisch in het register. Hierbij moeten wel het framenummer en merk of het chipnummer van de fiets bekend zijn. Bedrijven kunnen zo controleren of ze geen gestolen fietsen in- en verkopen. Particulieren kunnen zien of hun eigen gestolen fiets geregistreerd staat. Ook is het register een goed middel om te controleren of een tweedehands fiets wel oké is.

Wat kun je verder zelf doen?

 • Maak je fiets uniek (denk aan sticker of kleur). Laat een postcode en huisnummer in het frame van je fiets graveren. Je fiets wordt hiermee herkenbaar en minder aantrekkelijk voor een dief.
 • Voorzie je fiets van goede sloten. Je fietsenhandelaar kan je adviseren over goedgekeurde fietssloten.
 • Zet je fiets in het zicht: op een goed verlichte plaats of in een (bewaakte) fietsenstalling.
 • Maak je fiets met voorwiel én frame vast aan een fietsenstandaard of hek.
 • Noteer het framenummer en andere kenmerken (zoals merk, type, kleur, soort remmen en versnellingen, accessoires) van je fiets. Maak ook eventueel een foto.
 • Doe altijd aangifte als je fiets gestolen is. Dat vergroot de kans dat de fiets weer bij jou terechtkomt.

 1. f koek
  26 augustus 2011 op 11:05 | #1

  ook mijn fiets is niet voorzien van een orgineel slot,is hij daarom gestolen? Nee, de gemeente knipt sloten open en deze fietsen worden na verloop van tijd verkocht zonder slot dus wie is nou de heler?

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 2. mar
  26 augustus 2011 op 11:43 | #2

  de gene die m koopt is de heler ;)

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 3. hoi!!!
  26 augustus 2011 op 11:51 | #3

  @f koek
  Dat sloten opknippen is omdat die fietsen fout geparkeerd staan, maar deze fietsen worden nooit verkocht! En dat openknippen doen ze ook maar 1x per jaar ofzo hoor.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 4. Marco
  26 augustus 2011 op 12:36 | #4

  @hoi!!!
  De fietsen die verwijdert van plaatsen waar ze niet gestald mogen worden, maw opengeknipt, worden na verloop van tijd wel degelijk verkocht.
  Met dit verschil dat dit niet in de regio gebeurt waar ze verwijdert zijn maar juist in een andere regio.
  Dit om herkenning door de rechtmatige eigenaars te voorkomen.
  Alleen de “wrakken” worden vernietigd.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 5. jorfa
  26 augustus 2011 op 16:08 | #5

  Op bepaalde lokaties in Haarlem het Witte fietsen-plan in voeren,lenen van een fiets en elders weer neer zetten en een ander leent hem weer en die zet hem weer ergens anders neer.Zo kom je `s nachts toch thuis zonder een Fiets te Jatten.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 6. hoi!!!
  26 augustus 2011 op 17:43 | #6

  @Marco
  Lol, oftewel dat is inderdaad ook helling dan, in de krant las ik alleen dat ze niet verkocht werden.

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 7. Portegies
  26 augustus 2011 op 17:52 | #7

  Langs de Zuid-Schalkwijkerweg staan een paar honderd fietsen, gestald door de Gemeente Haarlem. Deze fietsen zijn elders uit Haarlem weg gehaald omdat ze verkeerd waren gestald of ergens stonden waar ze niet mochten staan. Geloof het of niet maar alle sloten van deze fietsen zijn volgens mij met een slijpschijf open gemaakt. Als de eigenaar ze niet komt ophalen, kan je er op rekenen dat deze worden verkocht. Zo houd de gemeente een beetje de kosten laag. Ik geloof er niets van dat deze naar oud ijzer gaan. Staan splinternieuwe nieuwe fietsen tussen. Als je al deze fietsen gaat tellen, zouden er waarschijnlijk veel minder fietsen als gestolen staan in Haarlem.

  Maar de actie was gericht op mensen die met dure fietsen reden, deze zijn allemaal in beslag genomen want: die mogelijk gestolen zouden kunnen zijn.
  jaja ….

  Meld deze reactie Meld deze reactie

 8. Marco
  27 augustus 2011 op 18:05 | #8

  snappen we nu allemaal wat de gemeente/provincie/staat allemaal doet om via de ruggen van de belastingbetaler de gaten in de gemeentelijke begrotingen te dichten????

  Meld deze reactie Meld deze reactie

Geen reacties mogelijk.